[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2022\/05\/27\/l-7d0ac9da34e60ee0519b8b235bae1ae7.jpeg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2022\/05\/27\/100x73\/l-7d0ac9da34e60ee0519b8b235bae1ae7.jpeg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2022\/05\/27\/l-7d0ac9da34e60ee0519b8b235bae1ae7.jpeg","size":"106.90","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Vijesti / Bosna i Hercegovina

Rao: 'Ismabadska deklaracija' pokazuje nepokolebljivu predanost cijelog muslimanskog svijeta prema bratskoj zemlji BiH

Posljednjih mjeseci, muslimanski svijet je izašao s vrlo impresivnim i proaktivnim pristupom prema različitim pitanjima s kojima se svijet, a posebno muslimanske zemlje, susreću s novom snagom, a Pakistan se jasno pokazao kao kamen temeljac za sve ove inicijative i aktivnosti, rekao je ambasador Islamske Republike Pakistan u Bosni i Hercegovini Akhtar Jamil Rao.

Dok su muslimanske zemlje preusmjeravale svoje snažne narative oko različitih izazova i pitanja s kojima se suočavaju pod okriljem Organizacije islamske saradnje (OIC), Pakistan se jasno pokazao kao kamen temeljac za sve ove inicijative i aktivnosti. To je bilo vidljivo na nedavnoj 48. sjednici Vijeća ministara vanjskih poslova OIC-a (OIC CFM) koja je održana od 22. do 23. marta 2022. u Islamabadu.

- Značaj 48. sjednice OIC CFM-a možemo pronaći u činjenici da je ovaj događaj došao u kritičnom trenutku za islamski svijet kada je narodu Indijskog ilegalno okupiranog Džamua i Kašmira (IIOJK) kao i Palestine uskraćeno neotuđivo pravo na samoopredjeljenje, kada islamofobija i govor mržnje prijete muslimanskim zajednicama u mnogim dijelovima svijeta, kada je Afganistan na rubu humanitarne krize, dok svijet drhti od ekonomske krize nakon pandemije koronavirusa, a Bosna i Hercegovina se suočava s neizvjesnim i vrlo nestabilnim političkim okruženjem. U skladu s tim, 48. sjednica OIC CFM pokrila je čitav niz glavnih političkih i tematskih pitanja s kojima se suočava muslimanski narod – rekao je ambasador Islamske Republike Pakistan u Bosni i Hercegovini Akhtar Jamil Rao.

Glavni dokument 48. sjednice OIC CFM-a bio je u obliku “Islamabadske deklaracije” koja je obuhvatila veliku naraciju muslimanskog naroda o svim glavnim političkim i strateškim pitanjima s kojima se suočava.

Po pitanju spora o Džamuu i Kašmiru, "Islamabadska deklaracija" je izrazila nepokolebljivu solidarnost s narodom Džamua i Kašmira i pružila punu podršku njihovom neotuđivom pravu na samoopredjeljenje u skladu s relevantnim rezolucijama Vijeća sigurnosti UN-a i OIC-a, te željama naroda Kašmira.

- Osuđujemo masovna kršenja njihovih ljudskih prava u Indijskom ilegalno okupiranom Džamuu i Kašmiru. Ponavljamo odbacivanje nezakonitih i jednostranih aktivnosti Indije od 5. augusta 2019. usmjerenih na promjenu demografskog sastava okupiranog teritorija, suzbijanje ostvarivanja neotuđivog prava Kašmira na samoopredjeljenje, kršeći rezolucije Vijeća sigurnosti UN-a i međunarodni zakon uključujući 4. Ženevsku konvenciju – navodi pakistanski ambasador.

Po pitanju Palestine, uz pružanje snažne podrške palestinskoj braći, 48. zasjedanje OIC CFM-a ponovilo je da je očuvanje pravnog statusa Jeruzalema kao glavnog grada Države Palestine jedini garant za postizanje mira i sigurnosti u regiji.

OIC CFM je također komentarisao i rastući trend islamofobije i pozdravio usvajanje rezolucije koju je Generalna skupština UN-a usvojila a kojom se 15. mart proglašava Međunarodnim danom borbe protiv islamofobije. 48. sjednica Vijeća ministara vanjskih poslova pozvala je države članice OIC-a, kao i međunarodnu zajednicu da „podignu svijest na svim razinama u borbi protiv islamofobije, gradeći temelje boljeg razumijevanja islama i njegovih propisa i njegujući poruku tolerancije, mirnog suživota i međuvjerskog i kulturnog sklada među svim religijama, rasama i nacijama”, stoji u saopćenju pakistanske ambasade u BiH.

- Ovogodišnji OIC CFM bio je posebno značajan zbog snažnog stava koji je organizacija zauzela prema nedavnim političkim dešavanjima u Bosni i Hercegovini te izrazila svoju podršku suverenitetu i teritorijalnom integritetu te zemlje. Na 48. sjednici OIC CFM također je usvojena Rezoluciju br. 20/48-POL o situaciji u Bosni i Hercegovini, kojom je, između ostalog, obvezao cijeli muslimanski svijet na podršku teritorijalnom integritetu i suverenitetu bratske Bosne i Hercegovine – rekao je ambasador Rao.

- Potvrđujemo dugotrajnu podršku država članica očuvanju jedinstva, teritorijalnog integriteta, suvereniteta i međunarodnog priznanja Bosne i Hercegovine, unutar njenih međunarodno priznatih granica, kao potpuno funkcionalne i samoodržive države sposobne provoditi svoje ovlasti i ispunjavanje svojih međunarodnih obveza, kao i svoju multietničku, multikulturalnu i multivjersku strukturu. Izražavamo žaljenje zbog politike i poduzete korake u pravcu nezakonitog prijenosa nadležnosti sa države Bosne i Hercegovine na Republiku Srpsku, kao i nepoštivanje odluka Ustavnog suda Bosne i Hercegovine, koji poništava dvadeset i šest godina reformi i izgradnje mira, te ozbiljno ugrožava mir i sigurnost ne samo u Bosni i Hercegovini, već i u cijeloj regiji zapadnog Balkana. Ističemo potrebu za nastavkom sveobuhvatnog reformskog procesa usmjerenog na jačanje/napredovanje evropskog i euroatlantskog puta Bosne i Hercegovine. Osuđujemo širenje vjerske i nacionalne mržnje, revizionizma, kao i veličanje osuđenih ratnih zločinaca u Bosni i Hercegovini i zemljama zapadnog Balkana. Ponavljamo podršku preživjelima genocida u Srebrenici i Memorijalnom centru Srebrenica kroz ekonomske, obrazovne i humanitarne projekte – navedeno je u “Islamabadskoj deklaraciji” po pitanju Bosne i Hercegovine.

Pakistanski ambasador u BiH je ponovio kako gore navedeni stav koji je zauzet na 48. sjednici OIC CFM pokazuje nepokolebljivu predanost cijelog muslimanskog svijeta prema bratskoj zemlji Bosni i Hercegovini i naglašava da organizacija i njezine države članice neće odustati od svog načelnog stava podrške teritorijalnom integritetu i suverenitetu Bosne i Hercegovine. To također označava njihovu snažnu odlučnost da u svim okolnostima očuvaju jedinstvo, teritorijalni integritet, suverenitet i međunarodno priznanje Bosne i Hercegovine, saopćeno je iz Pakistanske ambasade u Bosni i Hercegovini.

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!