[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2022\/05\/27\/l-e0ebdddabc523bc11f857fe493781e0f.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2022\/05\/27\/100x73\/l-e0ebdddabc523bc11f857fe493781e0f.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2022\/05\/27\/l-e0ebdddabc523bc11f857fe493781e0f.jpg","size":"171.85","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Vijesti / Bosna i Hercegovina

Islamic Relief Worldwide - Kurbani donose radost i nadu milionima gladnih širom svijeta

Humanitarna organizacija Islamic Relief Worldwide distribuira kurbansko meso u područjima koja pate od akutnog nedostatka hrane.

Iz humanitarne organizacije Islamic Relief Worldwide navode da broj osoba za koje nastoje obezbijediti zdravo i kvalitetno kurbansko meso u najsiromašnijim djelovima svijeta, raste iz godine u godinu.

- Nadu i radost koju donosi kurban osjetilo je više od četiri miliona osoba   2021. godine u 30 država na području Azije, Afrike i Istočne Europe. To su osobe koje su u konstantnoj borbi da sebi i svojoj porodici obezbijede svakodnevne obroke. Svakog dana 120 djece u Jemenu umire od gladi. Približno svakih 12 minuta umire jedno dijete zbog neuhranjenosti - saopćeno je iz Humanitarne organizacije Islamic Relief Worldwide.

Iz ove humanitarne organizacije ističu da je u ovom momentu u svijetu oko 161 milion gladnih osoba.

- Glad je jedan od najvećih problema današnjice. Većina pothranjenih ljudi i djece živi u Africi, gdje je i najveći porast broja gladnih, kao i u Aziji, ali i u Latinskoj Americi. U tim zemljama se ili ratuje ili su pogođene ekstremnim klimatskim prilikama, što dovodi do suša ili poplava. U posljednjih godinu dana gotovo svaki treći stanovnik planete nije imao siguran pristup dovoljnoj količini hrane, a među njima su milioni djece. Realizujući vjersku obavezu vezanu za kurban bajram prilika je da učinimo nešto da se ova užasavajuća statistika promijeni. Vaš kurban donosi radost i nadu za djecu i gladne širom svijeta - navode iz ove humanitarne organizacije.

Islamic Relief, sa velikom odgovornošću, vodi računa o veoma bitnim segmentima zdravlja i ispravnosti životinja i mesa, samog procesa klanja i podjele kurbana.

- Osiguravamo najveći kvalitet usluge svima onima koji su ovaj čin ibadeta povjerili institucijama Islamic Relief a. Ovaj emanet jako brižno i odgovorno čuvamo. Na ovaj način dajemo svoj doprinos u spašavanju života i borbi protiv ekstremnog siromaštva - navodi se u saopćenju.

Iz humanitarne organizacije Islamic Relief Worldwide apelirali su na sve one koji imaju namjeru izvršiti ovu vjersku dužnost da svojim kurbanom pomognu i donesu radost i nadu onima kojima je Kurban-bajram jedina prilika u godini kada konzumiraju meso. 

- Vaš kurban možete pokloniti i podijeliti najsiromašnijima u Nigeru, Maliju, Sudanu, Etiopiji, Malaviju, Somaliji, Jemenu, Siriji, Palestini-Gaza, Južnom Sudanu, Sudanu, Mijanmaru i Bosni i Hercegovini - poručili su iz ove humanitarne organizacije. 

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!