[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/01\/22\/ramic-janjetovic.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/01\/22\/100x73\/ramic-janjetovic.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/01\/22\/ramic-janjetovic.jpg","size":"80.95","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Vijesti / Bosna i Hercegovina

Ramić i Janjetović potpisali ugovor o podršci stanovništvu Bosanske Kostajnice

 Federalni ministar raseljenih osoba i izbjeglica Edin Ramić i načelnik Bosanske Kostajnice Nikola Janjetović potpisali su ugovor o podršci stanovništvu u Bosanskoj Kostajnici nakon nedavnog zemljotresa koji je u tom mjestu pričinio veću materijalnu štetu na objektima od javnog značaja, kao i na stambenim objektima, saopćeno je.

Ugovor se odnosi na doznačavanje interventnog novca za pomoć stanovništvu.

Ramić i Janjetović su razgovarali o načinima sanacije nastalih šteta i pomoći stanovništvu te je rečeno da evidencija i procjena  šteta još traje, kao i da je do konačnih procjena, neophodna pomoć porodicama čiji su domovi oštećeni i rizični. 

-  Imali smo nekoliko povrijeđenih u zemljotresu, štete su velike. Za dio porodica smo obezbijedili smještaj u stambenim jedinicama predviđenim za readmisiju, dok je dio smješten kod rodbine. Nekoliko humantirarnih organizacija je priteklo u pomoć, izdvojena su određena sredstva od nekoliko institucija. Svakako nam je dobrodošla pomoć Federalnog ministarstva raseljenih osoba i izbjeglica. Razgovarali smo danas i o drugim vidovima podrške nakon što se zbroje sve štete - izjavio je načelnik Janjetović.

Ugovori su potpisani s predstavnicima Medžlisa Kostajnica i s Općinom.

 - Nakon zemljotresa smo intenzivirali razgovore i prikupljali informacije o stanju stanovništva Bosanske Kostajnice, naročito stanju povratnika. S obzirom na to da se zemljotres dogodio na samom kraju protekle godine, uspjeli smo izdvojiti i dio finansijskih sredstava kako bismo pomogli koliko je trenutno moguće. Kada sve štete saberu i sačini se izvještaj, pomoći ćemo u sanaciji. Obradovala nas je informacija da nije bilo gubitaka života, a materijalna šteta će se nadoknaditi - zaključuje ministar Ramić.

 

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!