[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2019\/09\/06\/juznoafricka-republika-cyril-ramaphosa.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2019\/09\/06\/100x73\/juznoafricka-republika-cyril-ramaphosa.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2019\/09\/06\/juznoafricka-republika-cyril-ramaphosa.jpg","size":"304.98","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Vijesti / Svijet

Ramaphosa: U ksenofobičnim napadima u Južnoafričkoj Republici ubijeno 10 osoba

Najmanje 10 osoba, među kojima i jedan strani državljanin, ubijeno je u ksenofobom nasilju ove sedmice u Južnoafričkoj Republici, rekao je u četvrtak južnoafrički predsjednik Cyril Ramaphosa, dok se smiruju napetosti s Nigerijom koja se obavezala sarađivati s Pretorijom.

Južnoafrička Republika, vodeća industrijska zemlja kontinenta, privlači afričke imigrante u potrazi za boljim životom. Ali zemlja se bori s visokom stopom nezaposlenosti (29 posto) i ogromnim društvenim i ekonomskim nejednakostima, koji često izazivaju ksenofobne osjećaje u toj zemlji.

Predsjednik se u toj ozbiljnoj situaciji naciji obratio putem televizije i rekao da znaju da je "najmanje 10 osoba ubijeno u nasilju i da je među njima jedan stranac", čije državljanstvo nije precizirao.

Ramaphosa  je zatražio hapšenje  onih koji su bili umiješani u niz napada. Rekaa je da je sazvao sigurnosni sastanak s agencijama za provođenje zakona kako bi zaustavio "radnje bezobzirnog nasilja", naglasivši da nema opravdanja za napade.

Upozorio je da nasilje nad stranim poduzećima može pokrenuti ksenofobične napade na Južnoafrikance koji žive u inozemstvu, prenosi CNN.

"Ne može biti opravdanje da bilo koji Južnoafrikanac napada ljude iz drugih zemalja", rekao je Ramaphosa u nizu videozapisa na svom službenom Twitter računu.

"Protivimo se ksenofobiji. Ovi napadi su u potpunosti protiv vladavine zakona", rekao je.

To su najsnažnije ksenofobne pobune u Južnoafričkoj Republici od 2008. godine kada su u sličnim okolnostima ubijene 62 osobe.

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!