[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2024\/03\/18\/l-21b431ee0376ff5d2759b26b15cc9c1e.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2024\/03\/18\/100x73\/l-21b431ee0376ff5d2759b26b15cc9c1e.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2024\/03\/18\/l-21b431ee0376ff5d2759b26b15cc9c1e.jpg","size":"51.48","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Politika / Regija

Rama: Provedba sporazuma između Kosova i Srbije važna je za sigurnost na zapadnom Balkanu

Albanski premijer Edi Rama rekao je da je provedba Sporazuma o putu ka normalizaciji odnosa Kosova i Srbije te njegovog provedbenog aneksa od najveće važnosti za održavanje sigurnosti, stabilnosti i mira na zapadnom Balkanu

"Kako se približavamo sastanku Europskog vijeća 21. ožujka, ključno je zapamtiti da je provedba Sporazuma o putu ka normalizaciji odnosa između Kosova i Srbije, zajedno s njegovim provedbenim aneksom, od najveće važnosti za održavanje sigurnosti, stabilnosti i mira na zapadnom Balkanu", napisao je rama na društvenoj mreži X a povodom godišnjice Ohridskog sporazuma.  

Rama je istaknuo kako samo priznanje da je sporazum pravno obvezujući nije dovoljno te dodao da Sporazum i aneks njegovoj o provedbi moraju biti službeno uključeni kao sastavni dijelovi procesa pristupanja Kosova i Srbije Europskoj uniji.

"Svako odgađanje samo učvršćuje status quo. A status quo o ovom strateškom ključu za mirno, prosperitetno i europsko susjedstvo usred Europe ne služi sigurnosti same Europe", kazao je Rama uoči sastanka Europskog vijeća koji bi se trebao održati 21. ožujka.

Kosovski premijer Albin Kurti prošlog je tjedna istaknuo kako je provedba ustavne odluke o zemljištu Visoki Dečani odlučujuća za prijem Kosova u Vijeće Europe tijekom Parlamentarne skupštine ove institucije, koja će biti održana travnju.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić u nedjelju je kazao kako će u idućim danima objasniti na koji način je međunarodna zajednica lagala Srbiju u vezi članstva Kosova u Vijeću  Europe.

Vučić je, odgovarajući na pitanje novinara očekuje li neku novu reakciju međunarodne zajednice, rekao da očekuje samo loše vijesti, prije svega u dijelu pitanja koja su od  značaja za opstanak srpskog naroda na Kosovu.

Kosovska ministrica vanjskih poslova i dijaspore Donika Gervalla uputila verbalnu notu Vijeću Europe kako bi proces donošenja odluka o članstvu Kosova u toj instituciji mogao biti završen u svibnju.

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!