[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2024\/03\/18\/l-8c481bf70afbb4192f04761c156749f1.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2024\/03\/18\/100x73\/l-8c481bf70afbb4192f04761c156749f1.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2024\/03\/18\/l-8c481bf70afbb4192f04761c156749f1.jpg","size":"87.42","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Politika / Regija

Godinu dana Ohridskog sporazuma; nisu postignuti značajni pomaci u provedbi

Na današnji dan prije godinu dana Srbija i Kosovo postigli su Ohridski sporazum no unatoč naporima međunarodne zajednice i Europske unije nisu postignuti značajniji  pomaci u provedbi tog sporazuma.

Upravo je visoki predstavnik EU za vanjsku i sigurnosnu politiku Josep Borell uči godišnjice ovog sporazuma pozvao Kosovo i Srbiju da okončaju krizu i tenzije i krenu naprijed u "novu europsku eru" provedbom sporazuma o normalizaciji odnosa.

„Žalosno je što su, unatoč sveobuhvatnim naporima EU i međunarodne zajednice, do sada Kosovo i Srbija učinili veoma mali napredak ograničen na provedbi obveza koje su prihvatili ovim sporazumom", kazao je Borell.

Srbija i Kosovo 27. veljače prošle godine postigli su suglasnost o Sporazumu o putu prema normalizaciji odnosa dok je u Ohridu prihvaćen aneks toga sporazuma, koji je zapravo plan provedbe sporazuma iz veljače.

No tijekom cijele 2023. nisu postignuti rezultati u njegovoj provedbi, a Srbija odbija provesti sve dijelove sporazuma, posebno onaj koji govori da neće blokirati članstvo Kosova u Ujedinjenim narodima.

Kosovo s druge strane ne želi prihvatiti formiranje Zajednice srpskih općina (ZSO) jer strahuje da bi takva zajednica mogla biti slična Republici Srpskoj u Bosni i Hercegovini a kosovski premijer Albin Kurti tvrdi za ZSO nije prioritet u normalizaciji odnosa sa Srbijom te inzistira na tome da sporazum bude potpisan.

Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić rekao je u nedjelju da će Srbija promijeniti pristup dijalogu s Kosovom koji se provodi pod pokroviteljstvom Europske unije (EU).

"Kad vas neko prevari jednom, to se dobrim ljudima dogodi jer su nekom vjerovali na riječ ili potpis. Kad vas prevari drugi put, možda ste suviše vjerovali ili željeli vjerovati. Ako se to nastavi, to ne govori o onom tko vas je prevario već da ste vi budala. Tolike budale više nismo", rekao je Vučić novinarima u Beogradu poslije prijema organiziranog za učenike osnovnih škola s Kosova.

Iduća dva mjeseca ključna su za Kosovo koje bi se moglo pridružiti Vijeću Europe nakon što je prošlog tjedna kosovska Vlada zatražila od Katastarske agencije da vrati zemlju Manastiru Visoki Dečani.

Kurti drži kako će provedba ustavne odluke o zemljištu biti odlučujuća za prijem Kosova u Vijeće Europe tijekom Parlamentarne skupštine ove institucije, koja će biti održana travnju.

Voditelj parlamentarne skupine Alijanse za budućnost Kosova Besnik Tahiri otputovao je u Pariz, gdje ćemo kao član Odbora za jednakost i nediskriminaciju unutar Vijeća Europe razgovarati o tematskim pitanjima Odbora, ali i održati sastanke o članstvu Kosova u Vijeću.

"Dva su trenutka važna ovih tjedana. Sjednica Odbora za politiku i demokraciju koja će se održati 27. ožujka i to s jedinom točkom, prijavom Kosova. Izvješće mora biti izglasano 1/2, odnosno 27 zastupnika mora glasovati u Odboru i biti poslano na plenarnu sjednicu u PACE na glasovanje. U Parlamentarnoj skupštini potrebna je 2/3 glasova", napisao je Tahiri na Facebooku.

Odluka središnje banke Kosova kojom se od 1. veljače u platnom prometu koriste euri te ukida srpski dinar pojačala je tenzije između Kosova i Srbije čiji su odnosi narušeni oružanim napadom u Banjskoj u rujnu prošle godine kada je poginuo kosovski policajac i tri srpska napadača.  

U Bruxellesu će se u utorak sastati glavni pregovarači Kosova i Srbije Besnik Bislimi i Petar Petković koji će pod pokroviteljstvom Europske unije a u sklopu dijaloga, razgovarati o  ukidanju srpskog dinara u platnom prometu na Kosovu.

Bislimi nije sudjelovao na prethodnom sastanku u Bruxellesu na kojem su predstavnici Kosova i Srbije razgovarali o odluci CBK-a o ukidanju dinara jer je smatrao da se pitanje dinara ne može rješavati u sklopu dijaloga o normalizaciji odnosa Kosova i Srbije.

Glasnogovornik Europske unije Peter Stano podsjetio je također da je prošlo godinu dana otkako su Srbija i Kosovo postigle Ohridski sporazum za normalizaciju odnosa te istaknuo kako Europska unija žali što je postignut ograničen napredak u njegovoj provedbi.

"Stoga Europska unija poziva čelnike Srbije i Kosova da pokažu odgovornost, a ako to ne učine bit će ugroženi kredibilitet i europske integracije", napisao je Stano na društvenoj mreži X.

No tijekom prošlotjednog posjeta Kosovu američki izaslanik za zapadni Balkan Gabriel Escobar kazao je da nije uspio uvjeriti Kurtija da suspendira odluku o zabrani srpskog dinara. Europska unija i SAD zatražile su od Vlade Kosova da pronađu dugoročno rješenje, kao što je elektronski transfer eura kroz kosovski platni sustav što bi olakšalo život Srbima na Kosovu.

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!