[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2023\/11\/15\/vesna-pusic-2.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2023\/11\/15\/100x73\/vesna-pusic-2.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2023\/11\/15\/vesna-pusic-2.jpg","size":"67.79","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Magazin / Start Video

PUSIĆ: Dodikova politika više nema veze ni s BiH, ni s interesima Srba u BiH, već samo s očuvanjem Milorada Dodika

U intervjuu za magazin Start BiH Vesna Pusić, profesorica sociologije i bivša ministrica vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske, govorila je i o Miloradu Dodiku, predsjedniku Republike Srpske. Prenosimo dio intervjua


START BiH: Nedavno ste izjavili da ne znate da li Evropska unija ima dovoljno moći da riješi Vladimira Putina, ali da sasvim sigurno ima moći da riješi Milorada Dodika. Šta ste zapravo pod time mislili i da li bi to „rješavanje“ doprinijelo smirivanju situacije u BiH s obzirom da je međunarodna zajednica baš tog Dodika svojevremeno i dovela na vlast kao alternativu tadašnjim nacionalistima?

PUSIĆ: Kao što je poznato, vrijeme je jedan od ključnih čimbenika u politici. Taj Dodik kojeg su oni doveli na vlast nije bio, za razliku od gotovo svih tadašnjih političara u entitetu Republika Srpska, osumnjičen za ratne zločine, javno je priznavao počinjeni genocid u Srebrenici, u svim svojim javnim nastupima je jasno vidio BiH kao dio EU i nije bilo nikakvog govora o separatizmu i razbijanju BiH. Vrijeme je, kao i neki drugi faktori, pojelo tog Dodika. Na Balkanu, a i u Europi općenito, pojavio se zanimljiv fenomen: što se neki političar više obogatio na vlasti to je postao bliži Putinu i njegovom načinu vladanja. To se dogodilo i s Dodikom. Njegova politika više nema veze ni s BiH, ni s interesima Srba u BiH, već samo s interesima i očuvanjem Milorada Dodika. U tom projektu je točno procijenio da mu je Putin najsigurniji i najmoćniji saveznik. Sa druge strane, Putinu je on donekle interesantan kao trajni destabilizator Balkana i kroz to potencijalni disruptor cijele EU. Nestabilni Zapadni Balkan je na kraju uvijek europski sigurnosni rizik.

Sa tragedijom u Izraelu i Gazi i ratom koji je tamo najavio izraelski premijer Netanyahu, mogućnost otvaranja fronta na Zapadnom Balkanu kako bi se odvratila pažnja od agresije na Ukrajinu, postala je Putinu manje važna. On je dobio svoj „drugi front“. Dakle, geopolitički gledano, ovo je trenutak u kojem bi EU mogla pristupiti konsolidiranju BiH. To se neće dogoditi samo od sebe, ali za razliku od nekih ranijih vremena, sada za funkcionirajuću BiH postoje politički partneri unutar same BiH, kao što je naprimjer Naša stranka. Nitko i ništa u politici nije nikad idealno. Treba samo biti dovoljno dobro da se napravi korak naprijed.

CIJELI INTERVJU ČITAJTE U NOVOM BROJU MAGAZINA START BiH:

pusic.png

 

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!