[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2022\/06\/27\/l-b73f8139691f4713d794b66d5cafc618.png","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2022\/06\/27\/100x73\/l-b73f8139691f4713d794b66d5cafc618.png","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2022\/06\/27\/l-b73f8139691f4713d794b66d5cafc618.png","size":"743.86","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Ekonomija

Prvi AgriTech samit u BiH ‘Digitalna budućnost poljoprivrede’ najavljen za 7. juli u Sarajevu

Prvi AgriTech Summit u Bosni i Hercegovini najavljen je za 7. juli u Sarajevu pod nazivom "Digitalna budućnost poljoprivrede".

Održava se u okviru projekta ”EU4Business” koji finansira Evropska unija, u organizaciji Razvojnog Programa Ujedinjenih nacija (UNDP).

Prema saopćenju organizatora, okupit će više od 250 učesnika i više od 25 agritech inovatora iz regije i svijeta koji koriste najnovije agritech tehnike te će prikazati kako tehnološka rješenja doprinose unapređenju poljoprivrednih praksi danas.

- Oslanjajući se na primjere uspješnih regionalnih i globalnih inicijativa, AgriTech samit će pružiti platformu za učešće u diskusiji i umrežavanju, koja se ne smije propustiti. AgriTech samit će biti prikazan na tri podijuma te će se sastojati od interaktivnih diskusija kao glavnog dijela programa i prezentacije tehnoloških rješenja u sektoru poljoprivrede - kaže se u saopćenju UNDP-a.

Napredni uređaji i precizna tehnološka pomagala u poljoprivredi, kao i sofisticirani robotski sistemi, omogućit će farmama da budu profitabilnije, učinkovitije, sigurnije i ekološki prihvatljivije.

- Posebno nam je drago da ćemo prvi put u BiH predstaviti i virtualnu budućnost poljoprivednog sektora, koristeći VR tehnologiju. Evropska unija i ovog puta je snaga i glavni pokretač promjena u poljoprivrednom sektoru na području Bosne i Hercegovine.  AgriTech samit je ujedno i jedna od završnih aktivnosti u projektu 'EU4Business' koji je direktno podržao poljoprivrednike, mala gazdinstva i poduzetnike širom BiH kako bi iskoristili njihove potencijale i postigli bolju konkurentnost na domaćem i stranim tržištima. Bespovratna sredstva Evropske unije iskorišćena su za poboljšanje poslovnog okruženja, jačanje poduzetničkih inicijativa te razvoj lokalnog digitalnog poduzetništva u sektoru poljoprivrede - navode organizatori.

Cilj samita je da zajedničkom diskusijom prikažu kako tehnološka rješenja pomažu u nekim od najznačajnijih izazova s kojima se poljoprivreda danas suočava u rastućoj potrebi za tehnološkim napretkom. Bit će riječi o digitalnoj sadašnjosti i virtuelnoj budućnosti poljoprivredno-prehrambenog sektora.

Na panelu će učestvovati predstavnici akademske zajednice, privrednici, konsultanti  te predstavnici institucija iz Bosne i Hercegovine i regije.

Mladen Savin, Izvršni direktor prodaje u kompaniji AGRIVI iz Republike Srbije, Oskar Marko, asistent direktora BioSense kompanije iz Republike Hrvatske, te suosnivačica Cropt kompanije Aleksandra Čavoški iz Velike britanije, samo su neki od najavljenih govornika na prvom AgriTech samitu.

Inovativna agritech rješenja prezentirat će i svjetske kompanije iz Austaralije, Kenije, Kine, Nizozemske, Njemačke, Velike Britanije i Hrvatske.

Projekat “EU4Business” finansira Evropska unija kako bi ojačala kapacitete za ekonomski rast i zapošljavanje u BiH te unaprijedila konkurentnost i inovativnost bh. kompanija u odabranim sektorima.

Projekat je vrijedan 16,1 miliona eura, od čega 15 miliona eura finansira EU, a 1,1 milion Savezna Republika Njemačka.

Projekat zajednički provode Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ), UNDP u BiH i Međunarodna organizacija rada (ILO).

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!