[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2019\/09\/20\/mine-demineri.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2019\/09\/20\/100x73\/mine-demineri.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2019\/09\/20\/mine-demineri.jpg","size":"615.55","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Vijesti / Bosna i Hercegovina

Proširena podrška humanitarnom deminiranju s dodatnih 550.000 eura

Njemačka nastavlja dugogodišnji angažman u Bosni i Hercegovini u oblasti humanitarnog deminiranja s ulaganjem dodatnih 550.000 eura.

Njemačka vlada putem direktne dodjele sredstava stavlja na raspolaganje organizaciji 'Mines Advisory Group' (MAG).

Organizacija 'Mines Advisory Group' (MAG) tom podrškom nastavlja aktivnosti deminiranja u opštini Ljubljenica, gdje je već prošle godine počela sa čišćenjem lokacije. MAG će, povrh toga, očistiti sumnjive lokacije i u regiji Tuzle.

- Sa sredstvima koja su stavljena na raspolaganje, organizacija MAG može očistiti oko pet kvadratnih kilometara sumnjivih lokacija. Nakon toga ta područja se uglavnom koriste za poljoprivredu, šumarstvo i stavljaju na raspolaganje za povratak stanovništva - saopćeno je iz Njemačke ambasade.

Vlada Savezne Republike Njemačke od 1997. godine osigurala je oko 36 miliona eura za humanitarno deminiranje i na taj način u neposrednoj blizini stanovništva obezbijedila prostor bez mina.

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!