[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/03\/27\/1_2.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/03\/27\/100x73\/1_2.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/03\/27\/1_2.jpg","size":"76.21","dimensions":{"width":1170,"height":580}},{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/03\/27\/1_3.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/03\/27\/100x73\/1_3.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/03\/27\/1_3.jpg","size":"76.21","dimensions":{"width":1170,"height":580}},{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/03\/27\/2_1.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/03\/27\/100x73\/2_1.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/03\/27\/2_1.jpg","size":"53.31","dimensions":{"width":1170,"height":580}},{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/03\/27\/izolatorij-gradevina.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/03\/27\/100x73\/izolatorij-gradevina.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/03\/27\/izolatorij-gradevina.jpg","size":"81.75","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Život / Ljepota i zdravlje

Prof.dr. Sebija Izetbegović eksluzivno za Start: Testova ima dovoljno, ali mi ne odlučujemo ko će se testirati

U eksluzivnom razgovoru za portal Startbih.ba, direktorica Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu prof. dr. Sebija Izetbegović napravila je trenutni presjek stanja u Kantonu Sarajevo - broju hospitaliziranih, o terapiji, respiratorima, šta se očekuje u narednim danima...


  • Koliko oboljelih od Covid-19 je trenutno hospitalizirano i liječi se u Kantonu Sarajevo?

- U ovom trenutku samo dvije pacijentice su hospitalizirane.

  • Iako nema lijeka za koronavirus, kakve terapije se primjenjuju (vidimo da doktori u Italiji, Španiji I drugim zemljama tretiraju pacijente raznim medikamentima i pokušavaju doći do onih koji daju najbolje rezultate)?

- Ni jedna nije u teškoj fazi bolesti, radi se o srednje teškom obliku. Podrška kiseonikom i simptomatska terapija.

  • Gdje su trenutno smješteni i koliki su ukupni kapaciteti za prihvat takvih pacijenata?

- Obje pacijentice smještene su na Kliniku – Izolatorij Podhrastovi.

sebija-izetbegovic_1.jpg
Prof. dr. Sebija Izetbegović

 

  •  Sa koliko respiratora raspolažu medicinske ustanove u KS?

- Nema pacijenata kojima je potrebna mehanička ventilacija. KCUS raspolaže sa 60 respiratora i 39 anestezioloških aparata koji također mogu biti korišteni pri mehaničkoj ventilaciji pacijenata. S obzirom na činjenicu da se teška intersticijska upala pluća izvrsno prikazuje na CT-u kupili smo, dozvolom Vlade FBiH, CT aparat koji će biti instaliran na Podhrastovima gdje je naš izolatorij za najteže slučajeve.

Mobilne ekipe Domova zdravlja moraju dolaziti i testirati građane. Zašto oni ne dolaze, pitanje je koje njima treba uputiti. Testova imamo dovoljno

  • Mnogi građani ovih dana na društvenim mrežama pišu lične ispovjesti o tome kako su nedavno doputovali iz inostranstva, kako pokazuju cijeli niz simptoma (temperatura, kašalj..), ali već danima, iako se obraćaju nadležnim i preporučenim ustanovama, niko ne dolazi da ih testira? Ko se testira? Ima li dovoljno testova? Da li su testovi predviđeni samo za teške simptome i, ako jesu, šta su teški simptomi?

- Svi građani se javljaju u Dom zdravlja kojem pripadaju lokacijom stanovanja. Porodični ljekar i epidemiolog odlučuju o potrebi testiranja. KCUS radi sve uzorke koji budu dostavljeni, bez da i vidimo pacijenta. Mi ne odlučujemo o tome ko će biti testiran. Svi pacijenti se testiraju po uputi epidemiologa i porodičnog ljekara. Mobilne ekipe Domova zdravlja moraju dolaziti i testirati građane. Zašto oni ne dolaze, pitanje je koje njima treba uputiti. Testova imamo dovoljno.

izolatorij-gradevina.jpg
Izolatorij na Građevinskom fakultetu

 

  • Da li se u narednim danima tek očekuje ekspanzija broja oboljelih?

- Ako građani ne budu poštovali striktno pravila o samoizolaciji, može doći do porasta broja oboljelih. Zato stalno i apelujemo i molimo da ostanu u svojim kućama i stanovima. Molim da potencijalno ugroženi iskreno daju podatke o svojim kontaktima i kretanju samo zbog toga da možemo poduzeti jače mjere prevencije i da izbjegnemo zarazu medicinskih radnika. Svako, kome je potrebno, dobiće uslugu bez obzira na to je li pozitivan na COVID -19. Samo je važno da infekcija ne uđe u ustanove nekontrolirano i da ne zarazi osoblje. U slučaju pozitivnog pacijenta on biva smješten u sobu za izolaciju i osoblje primjenjuje mjere najvišeg nivoa zaštite. Ako se mi razbolimo, onda je sasvim svejedno koliko respiratora i svega ostaloga imamo. Neće imati ko da upotrijebi te aparate i aplicira terapiju. Izuzetno je važna samoizolacija stanovništva, striktna samoizolacija i potpuna iskrenost pri davanju podataka. Nakon toga svega tek dolazi testiranje. Imamo dovoljno testova, bez brige.

2_2.jpg

Ako se mi razbolimo, onda je sasvim svejedno koliko respiratora i svega ostaloga imamo

  • Imate li ikakav komentar na slučaj pomoćnika Federalnog ministra zdravstva Gorana Čerkeza koji je imao kontakt sa neodgovornim pojedincem I koji kaže da je sada zbog te osobe ugrožena i Vlada, mediji…?

- Moj komentar na opće stanje, ne samo na kolegu, je da je odavno trebalo početi sa mjerama pojačanog opreza. U KCUS su pojačane mjere opreza još od 31. januara 2020. godine.Uostalom, na jednom od sastanaka sam bila i ja, ali sam nosila zaštitnu masku. Primjetila sam i da su mi se mnogi podsmijavali, ali ja poštujem pravila. Ako pozivate narod na oprez i poštivanje mjera zaštite, onda morate ličnim primjerom, u svakoj situaciji pokazati da provodite takve mjere. Svakako se nadam da će svi biti dobro, bili su dovoljno udaljeni od navedenog neodgovornog pojedinca.

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!