[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/09\/13\/angela-merkel01.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/09\/13\/100x73\/angela-merkel01.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/09\/13\/angela-merkel01.jpg","size":"55.20","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Politika / Bosna i Hercegovina

Prof. Džananović o balkanskoj turi Angele Merkel: Zašto ne Skopje ili Podgorica !? Čime su to Vučić i Rama zaslužili

Kancelarka Savezne Republike Nemačke Angela Merkel, došla je u Beograd gdje je na aerodromu dočekao predsjednik Srbije, Aleksandar Vučić. Svoju posjetu Zapadnom Balkanu nastaviće u Tirani. Zašto baš Beograd i Tirana kao destinacije koje je odabrala za svoju pozdravnu turneju pred kraj svog 16-to godišnjeg mandata? Kakva je to i kome poslana poruka pitali smo prof. dr. Nedžmu Džananović sa Fakulteta političkih nauka u Sarajevu: 

- Znam da ovo mišljenje nije popularno, ali za razliku od ovog široko rasprostranjenog, nije nimalo površno – nisam fan njene vanjske politike, a pogotovo odnosa prema Zapadnom Balkanu. Dozvolite i da to elaboriram u vrlo kratkim crtama. Međunarodne okolnosti i poplava koja je izbacila na scenu mnoge populiste učinila je od nje vrlo prihvatljivu političku ličnost, i naglasila njenu stabilnost i ustrajnost, ali osim upadljivog nedostatka harizme, koji je postao njena prednost u eri emotivno nestabilnih lidera, Merkel nije uspješno odgovorila niti na jedan vanjskopolitički izazov. Posebno će problematičan biti dio njenog političkog naslijeđa na Zapadnom Balkanu i to će se, nažalost, vidjeti u punom obimu tek u godinama koje dolaze. Destinacije njene posjete regionu veoma su indikativne.

Koje su to političke vrijednosti, čak i van tenzičnog regionalnog konteksta, koje baštine Vučić i Rama, a koje ih čine poželjnijim domaćinima u odnosu na neke druge u regionu? Da ne budem pristrasna, isključiću Sarajevo...nisu li Skopje i Podgorica zaslužili malo više pažnje, u odnosu na Beograd i Tiranu? Nije li njima potrebnija eksplicitna međunarodna podrška? Ne bi li to bila konstruktivnija poruka regionu i Briselu? Merkel to, očito, vidi drugačije i ja zaista mislim da sagovornici koje je odabrala za domaćine najbolje odražavaju suspektno političko nasljeđe njene ere na Zapadnom Balkanu. Jedino što mene zanima o toj posjeti je, da li će u Beogradu osvanuti bilbordi „Hvala, frau Merkel“ ili „Hvala Angela“, kako je Vučić prisno zove, kao što je bio slučaj sa „bratom  Xijem?- kazala je prof.dr. Džananović za Start.

 

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!