[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/02\/04\/apple-twitter.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/02\/04\/100x73\/apple-twitter.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/02\/04\/apple-twitter.jpg","size":"74.41","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Život / Nauka i tehnologija

Procurile potencijalne performanse Appleovog električnog vozila

Posotji veliki broj glasina o Appleovom automobilu koje su se pojavile naročito nekoliko posljednjih mjeseci, a ulazak Applea na ovo tržište gotovo pa je sigurna stvar. Iz Cookove kompanije to neće potvrditi, no jučer je to ponovo potvrdio Mink-Chi Kuo, najpoznatiji analitičar koji prate Apple koji ima vrlo pouzdane izvore u samoj kompaniji. 

Nove najave koje je dao, vezane su za Apple automobil, odnosno APple Car koji bi se na tržištu trebao pojaviti najranije 2025. godine, no ostavlja mogućnost odgode jer je ipak riječ o jednoj potpuno novoj grani industrije u koju ova kompanija ulazi.

Apple ne namjerava proizvoditi komponente automobila, već se za njih osloniti na postojeće proizvođače i partnere na tržištu, a Cookova će se kompanija fokusirati na hardver i softver za autonomnu vožnju, zatim čipove, baterijsku tehnologiju i slično.

S obzirom na najave Hyunadija, koji je već objavio mogućnost nove platforme razvijene isključivo za električne automobile, na temelju tih podatkaa već sada se može zaključiti kakve bi mogle biti performanse i Apple Cara. Naime, doseg vozila na Hyunaijevog platformi bi trebao iznositi 500 klilometara, maksimalna brzina bi ibla veća od 250 km/h, a brzinu od 0 do 96 km/h moći će dosegnuti za manje od 3,5 sekundi. 

 

Treba spomenuti kako su ovakve performanse rezervisane isključivo  za najjače modele koje će pokretati Hyundaijeva platforma, iako je jasno da od Applea očekujemo takvu vrstu vozila. Također, kako su do predstavljanja ostale još najmanje 4 godine, Hyundaijeva platforma, a time i performanse automobila koji će biti bazirani na njoj mogu se dodatno popraviti.

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!