[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/02\/03\/jeff-bezos-2005.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/02\/03\/100x73\/jeff-bezos-2005.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/02\/03\/jeff-bezos-2005.jpg","size":"71.50","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Život / Nauka i tehnologija

Jeff Bezos napušta funkciju predsjednika Amazona

Osnivač Amazona napušta svoju funkciju i istoj firmi tokom ove godine, i postat će izvršni predsjednik, kazali su iz kompanije. Na njegovo mjesto će doći Andy Jassy. 

Bezos je izvršni direktor Amazona od njegovog osnivanja 1995. Nadzirao je njegov rast od internetskog prodavača knjiga u globalnog maloprodajnog i logističkog giganta  od 1,7 biliona dolara, što je Bezosa također pretvorilo u jednog od najbogatijih ljudi na svijetu. Jassy radi za Amazon od 1997. godine i trenutno služi kao izvršni direktor kompanije u oblaku, Amazon Web Services, koji je njezn najveći pokretač dobiti.

- Ovo putovanje započelo je prije nekih 27 godina. Amazon je bio samo ideja i nije imao ime-, napisao je Bezos u utorak zaposlenicima pismo, te nastavio - Pitanje koje su mi u to vrijeme najčešće postavljali bilo je:" Šta je internet? " ... Danas zapošljavamo 1,3 miliona nadarenih, predanih ljudi, opslužujemo stotine miliona kupaca i kompanija i široko smo prepoznati kao jedna od najuspješnijih kompanija na svijetu- rekao je Bezos. 

Vijest je stigla u sklopu Amazonovog izvještaja o zaradi u četvrtom kvartalu. Kompanija je lako pobijedila projekcije analitičara s Wall Streeta i za prodaju i za zaradu, godinu dana od kada je pandemija počela, kompanija je pojačala maloprodaju i poslovanje u oblaku.

Dionice kompanije u osnovi su bile smanjenje ubrzo nakon zatvaranja tržišta u utorak, ali su porasle gotovo 1% dva sata nakon zatvaranja zvona. Amazonove dionice porasle su gotovo 69% tokom prošle godine.

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!