[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/02\/26\/a-happy-face-in-snow-on-a-windshield-in-winnipeg-45849903401.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/02\/26\/100x73\/a-happy-face-in-snow-on-a-windshield-in-winnipeg-45849903401.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/02\/26\/a-happy-face-in-snow-on-a-windshield-in-winnipeg-45849903401.jpg","size":"92.44","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Život / Nauka i tehnologija

Prirodni fenomen i statički elektricitet u borbi protiv zaleđenih stakala na automobilima

Kada se mraz formira, njegova izložena površija postaje toplija od njegovih nižih slojeva koji su zaštićeni od direktne izloženosti zraku. Razlika u temperaturi koja se stvara, uzrokuje pozitivno i negativno nabijene ione u mrazu da počnu tonuti, ali pozitivni ioni to čine puno brže, čime donji dio sloja nosi poziitvan naboj a gornji negativan. 

Jonathan Boreyko i njegove kolege sa Virginia Techa žele iskoristiti taj prirodni fenomen za razvoj uređaja koji bi efikasno uklanjao mraz. 

- Željeli smo doznati možemo li iskoristiti taj naboj za uklanjanje mraza s drugih površina pojasnio je Boreyko.

Njegov tim je testirao to, tako da su stvorili mraz na različitim površinama, uključujući staklo i silikon, te na pet milimetara iznad tih površina postavili filter-papir. On se nakon toga pomoću šprice natopi vodom, a onog trenutka kada je papir postao mokar, kristali leda na površini mraza u trenutku su se počeli kidati i skakati prema vodom natopljenom papiru. 

- To se možda desilo zato što su negativni ioni na površini mraza privučeni prema pozitivnim ionima u vodi, pa je tako proizveden efekt elektrostatičkog odleđivanja -  pojašnjava Boreykov tim.

Iako su u eksperimentu uspjeli ukloniti tek pojedinačne kristale leda, a ne čitav sloj mraza s površine, Boreyko kaže da je idući korak napraviti test na većem nivou. 

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!