[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/02\/25\/message-editor-1599409048597-wuling-hong-guang-mini-ev.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/02\/25\/100x73\/message-editor-1599409048597-wuling-hong-guang-mini-ev.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/02\/25\/message-editor-1599409048597-wuling-hong-guang-mini-ev.jpg","size":"48.92","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Život / Nauka i tehnologija

Kineski električni automobil popularniji je i od Tesle

Kako zamišljate električni automobil koji bi se prodavao dvostruko bolje od najprodavaniejg Teslinog auotmobila? Uprkos sve većoj konkurenciji, Tesla je za mnoge i dalje sinonim za električne automobile, te su, prema mišljenjima stručnjaka njiova vozila pet do šest godina ispred konkurencije. Iz tog razloga je vrlo teško zamislti da bi neko mogao ugroziti Muskovu dominaciju na tom tržištu.

No ipak se pokazalo, makar u Kini, koja je inače veliko tržište za Teslu, da performanse ili najnapredniaj tehnolgija nisu ključni, već je samo dovljno imati auto čijoj cijeni korisnici neće moći odoljeti, a upravo je cijena najjači adut električnog automobila Hong Guang Mini EV koja na kineskom tržištu iznosi oko 45000 dolara, odnosno za 500-injak dolara, više dostupna je i verzija sa klima uređajem. 

Automobil je zajedničko rješenje kineskih kompanija SAIC Motor i Wuling te američkog GM-a, a u Kini je poznat samo kao Wuling Hong Guang Mini EV. Njegova prodaja počela je sredinom prošle godine, te od kada se pojavio an tržištu za njim vlada velika potražnja, a samo prošlog mjeseca u odnosu na Model 3 prodajne brojke su skoro duplo veće. U Kini je, Teslin Model 3 prodan u 13.843 primjeraka, dok je mali kineski automobil prodan u skoto 26 hiljada komada. 

Iako je taj automobil manji, u njega mogu stati četiri osobe, a može voziti brzinom od 100 km/h, dok doseg iznosi 170 km. 

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!