[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/02\/25\/pametni-grad.png","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/02\/25\/100x73\/pametni-grad.png","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/02\/25\/pametni-grad.png","size":"1,014.52","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Život / Nauka i tehnologija

Propao još jedan Googleov projekt razvoja pametnog grada

Korištenjem brojnih senzora, softvera i umjtne inteligencije, a na temelju velikog broja podataka koji se skupljaju, pametni gradovi bi trebali olakšati živote, omogućiti brži i učinkovitiji javni prijevoz, smanjiti zagađenje itd. Jedna kompanija koja je imala velike ambicije oko razvoja pametnih gradova bio je i Googleova sestrinska kompanija Sidewalk Labs koja je pored Toronta trebala izgraditi futuristički, pametni grad.

Još 2019. kompanije je dogovorila partnerstvo i sa čelnicima grada Portlanda prema kojem su u gradu trebali instalirati brojne senzore kako bi pratili kretanje ljudi putem posebnog softvera Replica. TI podaci su trebali olakšati gradskim službama odluke vezane uz donošenje planova o razvoju grada i boljoj kvaliteti života građana i smanjenju zagađenja. Ali otkazani su i onaj u Torontu i ovaj u Portlandu.

Kao neki od razloga se navode nedostatak transparentnosti, nesuglasice oko podataka i narušeno povjerenje između Replice i gradskih službi. Iz te kompanije su rekli kako "nisu spremni kompromitirati svoje principe privatnosti" dok su iz agenciej Portlanda zadužene za projektar su kazali, da nakon pregleda prikupljenih podataka, odustali su od saradnje sa Replicom.

. Ambiciozni plan koji je uključivao naprednu tehnologiju, brojne senzore, prikupljanje gomilu podataka, autonomna vozila itd. na kraju je propao jer je dio građana smatrao kako će oni postati “laboratorijski štakori” u tom eksperimentum. 

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!