Mnogima je zima nezamisliva bez ajvara, koji se priprema u brojnim varijantama. Upravo zbog varijacija sastojci nisu strogo zacrtani jer se po ukusu određuje ljutina ili slatkoća ajvara, izražajnost određene namirnice, gustoća...Za pripremu ajvara najvažnije je stpljenje - morate pažljivo čistiti, peći, mljeti i miješati dok se ajvar “krčka”... Donosimo recept za ajvar na makedonski način, koji se prenosi sa generacije na generaciju.
Sastojci:
- 10 kg crvene paprike
- 3 velika plava patlidžana
- 5 dcl ulja
- sol po želji
- 1 velika žlica šećera
Postupak:
1. Papriku ispecite u pećnici, te je odmah nakon pečenja stavljajte u plastične vrećice na par minuta kako bi omekšala što će olakšati guljenje kore. Kad se malo ohladi svaku papriku ogulite i očistite od sjemenki, te ih složite u veliko cjedilo ili mrežastu kompaktnu podlogu izdignutu od površine kako bi se što bolje iscijedile (najmanje su 3 sata potrebna za cijeđenje)
Komentara: 0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.