[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/09\/18\/chia-pudding.png","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/09\/18\/100x73\/chia-pudding.png","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/09\/18\/chia-pudding.png","size":"804.41","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Život / Gastronomija

Napravite čokoladni puding koji snižava holesterol

U zdravoj prehrani ima mjesta i za ukusni puding, a naročito ako ga pravimo uz dodatak kvalitetnih namirnica poput chia sjemenki, voća i kakao praha. Uz chia sjemenke svaku tekućinu moguće je pretvoriti u ukusan puding. Riječ je o supernamirnici biljnog porijekla koja je bogata omega 3 i omega 6 masnim kiselinama, bjelančevinama i prehrambenim vlaknima. Konzumacija ove namirnice smanjuje loš holesterola u krvi, potiče probavu te osigurava dužu sitost. Upravo zato nameće se kao izvrsni saveznik u prehrani osoba koje žele zdravo smršavjeti, ili održati svoju težinu.

Pomiješa li se sa zdravim izvorima šećera poput banana ili datula, te organskim kakaom, pretvara se u ukusan doručak, međuobrok ili desert.

Sastojci:

150 ml kokosovog mlijeka

2 kašike chia sjemenki

2 kašike kakao praha

2 zrele banane

pola čajne kašičice ekstrakta vanilije 

Priprema:

  1. Ubacite chia sjemenke u mlijeko od orašastih plodova i ostavite u frižider na 20 minuta. Osim kokosovog, možete upotrijebiti i bademovo ili rižino mlijeko. 
  2. Kada chia sjemenke nabubre prebacite smjesu u blender, pomiješajte s bananama, kakao prahom i ekstraktom vanilije. Miksajte dok ne dobijte glatku smjesu.
  3. Puding će biti slađi ako iskoristite zrele banane pune šećera, a umjesto banana možete izmiksati i komadiće datula ili nekog drugog voća po želji.
  4. Puding ukrasite orašastim plodovima.

Savjet plus:

Puding će imati još bolji okus ako ga ohladite u frižideru prije konzumacije.

 

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!