[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2024\/07\/08\/rezak-hukanovic-2.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2024\/07\/08\/100x73\/rezak-hukanovic-2.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2024\/07\/08\/rezak-hukanovic-2.jpg","size":"72.47","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Magazin / Start Video

Prijedorčanin Rezak Hukanović o defileu pripadnika Vojske Srbije: DOKLE VIŠE GONIŠ DODIČE?!

 Juče je u Prijedoru boravio i svjedočio atmosferi prilikom svečanog defilea pripadnika Vojske Srbije Prijedorčanin Rezak Hukanović, pisac, pjesnik, recitator, novinar i bivši logoraš  zloglasnih logora Omarske i Manjača što je i  dokumentovao u romanu „Deseta vrata pakla“, objavljenom 1993. godine nakon njegovog oslobađanja iz logora.  

"Dodik je očito izgubio tlo pod nogama, ali i gubi sve više podršku u vlastitim redovima svoje partije, ali i svih građana "privatnog" entiteta RS, pa lovi na političkoj galami i lažima", piše na svom Facebook profilu Hukanović. 

"Meni je iskreno žao svake žrtve u ratu, iz bilo koje etničke skupine, tako i iz redova srpskog naroda, ali koristiti lažne i preuveličane brojke, može izazvati samo novo balkansko krvoproliće, na što je on očito spreman da bi spasio sebe. Čovjek koji može uvući rođenu djecu u probleme, da bi spašavao sebe, ne može da ima empatiju ni prema kojoj žrtvi. On ih samo koristi kao ilustraciju svojih laži", piše Hukanović te nastavlja:

"Rado bih se poklonio svakoj nevinoj žrtvi u ratu, tako bih i žrtvama koje dolaze iz srpskog naroda. A on to samo deklarativno radi. Da bi došao na Kozaru mora proći kroz Kozarac, zasigurno najveće stratište Bošnjaka u ratu 92-95. U Kozarcu nije ostao kamen na kamenu, stanovništvo je ubijano na svojim pragovima, u avlijama, zatvarano po logorima, a ono što je preživjelo spas je potražilo u inostranstvu. Jedini spomenik u RS ubijenim Bošnjacima nalazi se upravo u Kozarcu.

Svaki put kada Dodik odlazi na Kozaru prođe pored tog spomenika.

Nije zabilježeno da je nekada barem na trenutak zastao tu i poklonio se nevinim žrtvama. Danas je Kozarac prelijepi mali gradić sa obnovljenim kućama, tržnim centrima, vodenim parkovima i prepun onih koji svoje godišnje odmore provode u "najljepšem malom gradu na svijetu".

Dodik zaboravlja da je samo desetak kilometara dalje Prijedor po kojemu je danas defilovala vojska susjedne nam države, Srbije. To je grad u kojemu nije bilo rata a ubijeno je blizu 4.000 nesrba, od toga 102 djece. Grad u čijoj su blizini bila tri logora, Omarska, Trnopolje i Keraterm, a svega dvadesetak kilometara dalje otkrivena je najveća masovna grobnica u poslijeratnoj Evropi, Tomašica. Samo majki Havi Tatarević ubijeno je šest sinova i muž. To on nikada ne pominje, ali pamte Prijedorčani i oni u gradu i oni rasuti diljem svijeta.

Dokle više goniš Dodiče? Hoćeš li tuđu, ali i svoju djecu da šalješ u rat? Ko rat želio u kući ga imao!" -poručuje Hukanović.

Za Start dodaje da nije tačno ono što prenose pojedini mediji, da su defile pripadnika Vojske Srbije u Prijedoru građani dočekali s radošću i aplauzom.

- Nije bilo takve euforije o kakvoj ti mediji govore- kazao je Hukanović.

 

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!