[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2019\/04\/22\/kanjon-rijeke-sane.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2019\/04\/22\/100x73\/kanjon-rijeke-sane.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2019\/04\/22\/kanjon-rijeke-sane.jpg","size":"531.54","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Život / Okoliš

Prihvaćene inicijative za zaštitu izvora i kanjona rijeke Sane

Ministarstvo za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske prihvatilo je inicijative za pokretanje postupka proglašenja zaštićenih područja na rijeci Sani koje je Centar za životnu sredinu podnio u januaru 2019. godine.

Riječ je o dvije inicijative koje se odnose na proglašenje zaštićenog područja "izvora rijeke Sane sa ponorom Mračaj" i "zaštićenog područja kanjona Prizren Grad", saopćeno je danas iz ove ekološke organizacije.

- Iako je hidroelektrana Medna narušila ambijent čitavog gornjeg toka rijeke Sane i izmijenila uslove za zaštitu i proglašenje Parka prirode Gornja Sana, nove inicijative Centra za životnu sredinu su važne kako bi se preostale prirodne vrijednosti ovog kraja sačuvale i stavile pod zaštitu države. Zavod je spreman za ovaj zadatak i sretni smo što ćemo imati priliku da radimo na zaštiti ove predivne rijeke koja to svakako zaslužuje - istakao je Dragan Kovačević, načelnik Odjeljenja za prirodno nasljeđe pri Republičkom zavodu za zaštitu kulturno-istorijskog i prirodnog nasljeđa Republike Srpske.

Naredni korak je da Republički zavod pripremi studiju zaštite na osnovu koje se donosi akt za proglašenje zaštićenog područja.

Ove inicijative su proistekle iz prethodne, koja je podnesena u jeku kampanje protiv izgradnje male hidroelektrane Medna još 2012. godine. Tadašnja inicijativa imala je za cilj da se proglasi prethodna zaštita i zaustavi uništavanje ove rijeke.

Nakon što je prihvaćena, urađena je studija za zaštitu, ali se zbog aktivnosti na gradnji hidroelektrane Medna ovaj proces zaustavio. Poslije izgradnje Medne, resorno ministarstvo se obratilo inicijatoru sa dopisom u kojem se zahtijevalo izjašnjavanje da li Centar ostaje pri inicijativi za Park prirode Sana.

- Tada smo, nakon konsultacija, zaključili da bi se ovaj primjer mogao zloupotrijebiti u budućnosti kao opravdanje za gradnju hidroelektrana u zaštićenim područjima, te smo odustali od te inicijative. Kako bi se ipak zaštitilo ono što je najvrijednije i spriječila potencijalna gradnja novih hidroelektrana na Sani, pokrenuli smo ove dvije inicijative izuzimajući prostor na kojem se nalazi sporna hidroelektrana Medna - pojašnjavaju u Centru za životnu sredinu.

U ljepote ovog kraja uvjerili su se i rafteri iz Banje Luke.

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!