[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2019\/11\/14\/fah-h5184157.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2019\/11\/14\/100x73\/fah-h5184157.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2019\/11\/14\/fah-h5184157.jpg","size":"303.75","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Vijesti / Regija

Preminuo filmski producent, dvostruki oskarovac Branko Lustig

Istaknuti filmski producent i dvostruki dobitnik Oscara Branko Lustig preminuo je u četvrtak u Zagrebu u 87. godini, javila je Hina.

Branko Lustig rodio se u Osijeku 10. lipnja 1932. Zbog židovskog podrijetla bio je tijekom Drugog svjetskog rata zatočenik zloglasnih koncentracijskih logora Auschwitz i BergenBelsen. Većina članova njegove obitelji su nestali u koncentracijskim logorima širom Europe. Njegovo iskustvo iz logora ugrađeno je u Schindlerovu listu, film Stevena Spielberga, kojem je pomogao uvjerljivo prikazati mučne scene iz koncentracijskih logora.

Početkom pedesetih studirao je glumu na Kazališnoj akademiji u Zagrebu, te radio na filmu, isprva kao organizator snimanja, potom kao pomoćnik redatelja, direktor filma i producent u ukupno više od 100 hrvatskih, koprodukcijskih i stranih filmova.

Među filmovima na kojima je radio ističu se "Limeni bubanj" V. Schlöndorffa iz 1979. i "Sofijin izbor" A. J. Pakule iz 1982. Nakon rada na seriji "Vjetrovi rata" (1983.) odlazi u SAD gdje za televizijsku seriju "Ratovi za drogu: priča Camarena" (1990.) dobio nagradu Emmy.

Oscara je dobio za filmove "Schihdlerova lista" Stevena Spielberga (1993.) i "Gladijator" Ridleya Scotta (2000.), za koje je nagrađen i Zlatnim globusom.

U njegovoj bogatoj biografiji ističu se i "Pad crnog jastreba" (2001.), "Kraljevstvo nebesko" (2005.), "Dobra godina (2006.), "Američki gangster" (2007.) i "In Between Engagements" (2014.)

Prije deset godina Lustig se odlučio vratiti u Hrvatsku gdje je bio predsjednik Festivala tolerancije – Festivala židovskog filma.

Ove je godine proglašen počasnim građaninom grada Zagreba za izniman doprinos promicanju vrijednosti demokratskog društva, filmske umjetnosti i kulture razumijevanja među različitima, čime je trajno zadužio Hrvatsku i grad Zagreb.

"Moj broj je A3317. Dalek je put od Auschwitza do ove pozornice. Umirući su mi ostavili u amanet da - ako preživim - pričam kako je bilo", rekao je Lustig kada je kao najbolji producent nagrađen Oscarom za Schindlerovu listu.

 

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!