[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2024\/04\/24\/l-fdc7a382556ceedba7f29f62955d1d9f.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2024\/04\/24\/100x73\/l-fdc7a382556ceedba7f29f62955d1d9f.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2024\/04\/24\/l-fdc7a382556ceedba7f29f62955d1d9f.jpg","size":"68.64","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Vijesti / BiH

Predstavljena knjiga 'Sudskomedicinski značaj hipertermije' autorice Emine Dervišević

Knjiga „Sudskomedicinski značaj hipertermije“, čiji je izdavač Federalno ministarstvo obrazovanja i nauke, predstavljena je u Rektoratu Univerziteta u Sarajevu. Autorica knjige je dr. med. sci. Emina Dervišević, sa Medicinskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu, Katedra za sudsku medicinu.

Federalna ministrica obrazovanja i nauke Jasna Duraković je kazala da to ministarstvo kroz svoju izdavačku djelatnost kontinuirano podržava mlade autore, autorice, naučnike, istraživače i umjetnike u čitavoj Federaciji BiH.

Istaknula je da je autorica Emina Dervišević dobitnica posebnog priznanja za zapaženi istraživački rad u oblasti biomedicine i zdravstva i popularizacije nauke i promocije BiH na domaćem i međunarodnom planu.

Nagradu su joj u decembru prošle godine dodijelili premijer Federacije BiH Nermin Nikšić i ministrica Jasna Duraković.

Duraković je navela da se isplati ulagati u ovakve ljude koji podižu standard, ne samo medicinskih nauka, nego i općenito društva u BiH.      

- Mi kontinuirano prepoznajemo ulogu i značaj, kako izdavačke, tako i bibliotečke djelatnosti. Trudimo se realizirati sve ono što je predviđeno u planu i programu našeg rada i prepoznati mlade naučnike, mlade autore, mlade istraživače - kazala je Duraković.

Navela je da u Ministarstvu imaju jasnu viziju i načine kako poboljšati stanje u obrazovnom sistemu, kako podići nivo svijesti kada je u pitanju ulaganje u nauku, naučni fond.

Autorica knjige dr. med. sci. Emina Dervišević je kazala da je „Sudskomedicinski značaj hipertermije“ knjiga koju bi preporučila svima da pročitaju, obzirom da je to spoj bazičnih grana medicine, kliničnih medicinskih grana i sudske medicine koja je objedinila taj značaj same hipertermije, "vodeći nas u toplotni udar i samim tim u iznenadnu smrt koja je tema sudske medicine i same obdukcije kao zlatnog standarda u našoj struci".   

Po njenim riječima, knjiga ima osam poglavlja, rad na knjizi počeo je prije osam godina i radilo se korak po korak.

- Tema je vrlo zanimljiva obzirom da je ovo epoha klimatskih promjena u svijetu i apsolutno svaki rad koji smo publikovali vezano za ovu tematiku bio je prihvaćen u prestižnim žurnalima - navela je Dervišević.

Jedna od promotorica knjige, prof. dr. Edina Lazović, vanredni profesor na Katedri za patologiju Medicinskog fakulteta u Sarajevu, je kazala da je ovo vrlo interesantna knjiga zato što je autorica u samom startu otvorila jedno nedovoljno istraženo područje medicine.

- Odškrinula nam je vrata prema novim istraživanjima, prema ulasku u sferu koja do sada nije naučno-istraživački pokrivena - kazala je Lazović.

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!