[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2019\/09\/27\/obrazovanje-1.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2019\/09\/27\/100x73\/obrazovanje-1.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2019\/09\/27\/obrazovanje-1.jpg","size":"403.30","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Život / Nauka i tehnologija

Predstavljanje kampanje Obrazovanje za novo vrijeme u gradovima BiH

Na ovogodišnjoj Europskoj noći istraživača, koja će se u petak, 27. rujna, s početkom u 17 sati održati u devet gradova u BiH i oko 300 gradova širom Europe, bit će upriličena i jedna premijera.

Riječ je o kampanji Obrazovanje za novo vrijeme putem koje Agencija za predškolsko, osnovno i srednje obrazovanje nastoji informirati javnost zbog čega su u BiH potrebne promjene u obrazovanju i što se njima želi postići, priopćili su iz te agencije.

Naime, ova školska godina od posebnog je značajna za obrazovanje u Bosni i Hercegovini jer će u prosincu biti objavljeni rezultati velikog međunarodnog istraživanja PISA 2018 u kojem su prvi put sudjelovali i petnaestogodišnjaci iz naše zemlje. Bit će to jedinstvena prilika da javnost, ali i obrazovne vlasti u BiH, dobiju vjerodostojne i međunarodno mjerljive pokazatelje učeničkih postignuća neophodnih za kontinuirano praćenje i unapređivanje obrazovanja.

Temelj svakog uspješnog društva je ulaganje u mlade – stoga, učenici, roditelji, prosvjetni radnici i cjelokupna javnost u Bosni i Hercegovini, imaju pravo tražiti kvalitetno i svrsishodno obrazovanje. Kampanja "Obrazovanje za novo vrijeme" ima za cilj pokretanje tog procesa, kako bi škole u BiH mogle adekvatnije pripremati mlade generacije za svijet koji se ubrzano mijenja.

Posjetitelji Noći istraživača u Sarajevu, Mostaru, Banjoj Luci, Tuzli i Brčkom moći će saznati više o značaju istraživanja PISA za cjelokupno društvo, a bit će prilike i za osvajanje nagrada u posebnom 'kolu sreće i znanja' i kvizu za učenike.

Kampanju "Obrazovanje za novo vrijeme" provodi Agencija za predškolsko, osnovno i srednje obrazovanje (APOSO), u suradnji s nadležnim ministarstvima prosvjete, te uz podršku partnera: Veleposlanstva SAD-a u BiH, UNICEF-a, Izaslanstva Europske unije, Misije OESS-a u BiH, Save the Childrena i Fonda otvoreno društvo, stoji u priopćenju.

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!