[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2019\/09\/27\/admir-dzemidzic.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2019\/09\/27\/100x73\/admir-dzemidzic.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2019\/09\/27\/admir-dzemidzic.jpg","size":"327.18","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Život / Nauka i tehnologija

Danas u Goraždu 'Evropska noć istraživača'

Goražde je jedan od devet gradova u BiH koji će biti domaćin Evropske noći istraživača, a koja će biti upriličena u Zavičajnom muzeju.

Kustos Zavičajnog muzeja Admir Džemidžić podsjeća da Noć istraživača Bosne i Hercegovine i ove godine ima misiju da pokaže da nauka prožima svaki aspekt naših života i da je nauka zabavna. Interaktivne radionice, nagradne igre, kvizovi i edukativno-zabavni sadržaji su samo dio aktivnosti koje se realizuju pod sloganom  „Let’s STEAM: Stvarajmo nove prilike“

-         Poenta ovog događaja je da se promovišu inovacije, nauka i da se kod  najmlađih probudi želja za učenjem i usavršavanjem - kazao je Džemidžić

Dodao je da će Noć istraživača u Goraždu mladima i djeci ponuditi različite sadržaje

-Kao i prošle godine u saradnji sa  Rock školom Goražde i Teatrom mladi priredit ćemo muzičke i teatarske radionice dok će Zavičajni muzej organizirati različite radionice za djecu i najmlađe koji će se moći bliže upoznati sa svojim lokalnim naslijeđem i izrađivati različite suvenire, replike predmeta koji su pronađeni na ovim prostorima i slično. Evropska noć istraživača prošle godine pobudila je veliko interesovanje djece i mladih a vjerujemo da će tako biti i ovaj put- kazao je Džemidižić.

Evropska noć istraživača  u Zavičajnom muzeju u Goraždu počinje sutra u 17 i trajat će do 20 sati a ulaz na sve  sadržaje je besplatan.

Pored Goražda, događaj koji  na zabavan način promoviše nauku i istraživanje, održat će se u Banja Luci, Bijeljini, Brčkom, Sarajevu, Mostaru, Konjicu, Tuzli i Trebinju.

U  2018. godini manifestacija je održana u 371 gradu u Evropi, a sadržaje je vidjelo preko 1,5 miliona posjetilaca. U Bosni i Hercegovini  „Noć istraživača“  je imala preko 22.000 posjetilaca u osam gradova.

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!