[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/11\/30\/skupstina-ks-nova.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/11\/30\/100x73\/skupstina-ks-nova.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/11\/30\/skupstina-ks-nova.jpg","size":"107.53","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Politika / BiH

Pratite uživo: Hitna sjednica, Skupština KS bira novog predsjedavajućeg i potvrđuje pad Vlade KS

Na današnjoj sjednici bit će izabran i novi predsjedavajući Skupštine KS. Nakon ostavke Mirze Čelika na mjesto predsjedavajućeg Klub Bošnjaka izabrao je u Elvedina Okerića (NIP) u rukovodstvo Skupštine. Ono o čemu će se morati voditi računa je nacionalni balans jer predsjedavajući Skupštine i mandatar/premijer ne mogu biti iz istog konstitutivnog naroda. Za novog predsjedavajućeg bit će izabrani Danijela Kristić ili Vibor Handžić. 

Skupštinska većina broji 19 zastupnika (NIP, Naša stranka, SDP BiH i pet samostalnih zastupnika), a podršku formiranju nove Vlade KS najavio je i SBB. 

Očekuje se da nova skupštinska većina odnosno Četvorka zajedno sa samostalnim zastupnicima ubrzo predloži i ime novog mandatara. Za sada je poznato da je jedno od imena Edin Forto, bivši premijer KS, dok će i Narod i pravda zbog najbrojnijeg kluba među partnerima također predložiti kandidata ili kandidatkinju. 

Očekivanja su da Vlada KS bude imenovana najkasnije do kraja decembra. 

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!