[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2019\/03\/04\/logo-pozitivne-bih-3.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2019\/03\/04\/100x73\/logo-pozitivne-bih-3.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2019\/03\/04\/logo-pozitivne-bih-3.jpg","size":"250.27","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
POZITIVNA BIH / Pozitivna.bih

Pozitivna BiH za Pozitivnu regiju- projekat za pozitivne promjene

Pozitivna BiH  je projekat kojim imamo namjera da kroz objavu prvog serijala multimedijalnih sadržaja na temu pozitivnih priča iz BiH i regije povećamo broj medijskih sadržaja o pozitivnim pričama o "običnim" ljudima", skrenemo pažnju javnosti na njih, uspostavimo temelje za  promociju i jačanju pozitivnih društvenih promjena i potaknemo stvaranje pozitivne atmosfere, atmosfere tolerancije I razumijevanja u BiH i regiji, ali i da aktivno uključimo  javnosti BiH I regije u našu ideju i promjene te u konačnici   uspostavimo  regionalnu medijsku mrežu za  promicanje, širenje I jačanje  ove ideje.

Zašto pozitivna BiH?

Političari su danas postali glavne zvijezde života građana i u Bosni i Hercegovini i u regiji. Potpomognuti režimskim medijima, društvenim mrežama  kreiraju atmosferu straha, netrpeljivosti i napetosti kako među samim građanima u BiH, tako i prema građanima država u regiji, ali i obrnuto. Takvo stanje im savršeno odgovara, a građani su samo prividno u fokusu pažnje političara i njihovog djelovanja. U nedostatku sadržaja koji će promovirati građane Bosne i Hercegovine , pojedince, grupe, kolektive koji vode svoje male bitke za bolje sutra, još 2010. godine započeli smo objavu pozitivnih priča iz Bosne i Hercegovine  o njenim građanima, o njihovim djelima, aktivizmu, borbi za perspektivu, razvoju zemlje u svakom smislu. Sada želimo ići dalje. 

U Bosni i Hercegovini, ali i regiji političari su kreatori atmosfere straha od drugog i drugačijeg, kreatori razmirica, svađe i tenzija. U tom smislu u posebno lošoj poziciji nalazi se  Bosna i Hercegovina i njeni građani o kojoj javnost u BiH i regiji  najčešće ima saznanja preko političkih prepucavanja, te raznih informacija koje dovode do stvaranja negativne slike i o tome kako se samo nešto loše dešava u BiH , kako ima netrpeljivosti između građana BiH, BiH kao svojevrsnom žarištu sukoba, netrpeljivosti građana prema zemljama regiona. 

No, u takvoj atmosferi postoje sasvim "obični" ljudi koji žele da žive u normalnom, civiliziranom društvu, da imaju dobre odnose sa susjedima, postoje obrtnici, kompanije koje žele da svoje usluge ponude i dalje od svoje lokalne zajednice ili države, koji žele prosperitet i razvoj na djelu, žele povezivanje a ne razdor i sukobe, mlade koji žele perspektivu. Puno je pozitivnih priča, pozitivnih ljudi, potencijala koje BiH može ponuditi, kao i onoga što  nas i povezuje a ne samo razdvaja. Većina građana BiH žele da se pokaže i ta  pozitivna strana BiH koja će  i njenim građanima, ali i građanima zemalja regije poslati poruku da ovdje nije sve tako crno kako političari i pojedini mediji žele prikazati.  I sami smo radili, ali i pratili sadržaje koji ukazuju na potrebu povezivanja građana u regiji kroz pozitivne promjene.  

Smatramo da je relevantnost naših sadržaja i aktivnosti koje imamo namjeru provesti u smislu svega navedenog  prvenstveno izražena za građane BiH bez obziran na dob, pol, vjeru,naciju, ... jer ćemo ih predstaviti  onakim kakvi jesu kao ljudi, građani koji rade i doprinose  sa one druge, dobre, pozitivne strane; za poduzetnike i kompanije iz BiH jer ćemo uticati na stvaranje pozitivnije atmosfere u kojoj se ipak može ulagati i raditi, sarađivati. Relevantno je i za javnost u regiji u smislu da će bolje upoznati  građane BiH, njihove običaje, ideje, želje , a kroz mogućnosti njihovog aktivnog učešća i bolje povezivanje, komuniciranje, a u konačnici  i ostvarenje   direktnih  kontakata.

Kroz naše medijske sadržaje želimo animirani građani  i građanke  Bosne i Hercegovine  i regije  o vlastitim građanskim, gospodarskim i društvenim vrijednostima  kao i  vrjednostima drugih- zemalja u regiji, te inicirani na vlastito učešće . Želimo u medijskom prostoru povećati broja sadržaja, bolje i kvalitetnije informisanje javnosti o pozitivnim pojavama u BiH i regiji  koje će se zasnivati na činjenicama , a ne senzacionalističkim sadržajima , medijskim manipulacijama i ostalim pojavama koje trpi naše društvo.

Uključite se i Vi

U okviru naše rubrike POZITIVNA BiH na portalu www.startbih.ba kreirali smo podrubrike Pozitivna.bih i Ja sam zvijezda putem kojih  javnost može pratiti  multimedijalne sadržaje o pozitivnim pričama iz Bosne i Hercegovne i regije, sadržaje koje će kreirati redakacija Starta ali i svi oni koji imaju svoju pozitivnu priču. Imamo namjeru objaviti pozitivne priče , fotoalbume,  ključne poruke, videopriče,  priče iz regionalnih medija, a  kroz komunikaciju s javnošću očekujemo najmanje tri priče građana iz BiH i regije.  U periodu od mjesec dana ukupno 39 multimedijalnih sadržaja.

Putem naše facebook stranice otvorili smo debatu   putem koje građani mogu slati svoje vlastite priče, ali ćemo otvoriiti još mnoga pitanja za debate u kojima građani mogu dati svoje mišljenje. 

Dakle, u ovom projektu može učestvovati svako bez obzira na godine,spol, nacionalnu i vjersku  pripadnost... Jedini kriterij je da ima svoju pozitivnu priču i  podržava ovu našu ideju. Na ovakav način pokazaćemo da političari nisu zvijezde naših života, već su to građani koji kroz svoja djela kreiraju pozitivne društvene promjene u BiH i regiji.

 

 

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!