[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2024\/07\/22\/screenshot-2024-07-22-075740.png","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2024\/07\/22\/100x73\/screenshot-2024-07-22-075740.png","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2024\/07\/22\/screenshot-2024-07-22-075740.png","size":"872.64","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Život / Gastronomija

POVRĆE DANA- PATLIDŽAN: I ukusan i zdrav, a lako ga pripremati

Njegove glavne nutritivne karakteristike su niska kalorijska vrijednost i nizak udio ugljikohidrata, a bogatstvo vlakana. No, njegov glavni adut su antioksidansi kojih ima obilje.

Termička obrada povećava udio antioksidansa u patlidžanu

Izlaganje hrane toplini obično dovodi do gubitka vrijednih tvari poput vitamina, međutim to nije uvijek pravilo. Naime, postoje namirnice kojima nutritivna vrijednost kuhanjem ili pečenjem može narasti. Upravo je takav slučaj i s patlidžanom. Ozbiljna istraživanja pokazala su kako kuhanjem i pečenjem patlidžana na roštilju raste udio fenolnih komponenti, antioksidansa poput klorogene i kafeinske kiseline. Također, sposobnost hvatanja slobodnih radikala, ponajviše ona superoksid aniona, je veća kod patlidžana koji su termički obrađeni u usporedbi sa sirovim patlidžanima. Slično je i s rajčicom, koja pripada istoj porodici kao i patlidžan, kojoj biološka aktivnost odnosno udio likopena s termičkom obradom raste, piše Vitamin.hr.

Sve blagodeti patlidžana

Patlidžan je odličan u sklopu prehrane za kontrolu glukoze u krvi zbog niskog udjela ugljikohidrata, a visokog udjela vlakana. Također, određena su istraživanja pokazala kako polifenoli, od kojih se neki mogu pronaći i u patlidžanu, mogu smanjiti apsorpciju glukoze i povećati proizvodnju inzulina. Zbog male kalorijske vrijednosti patlidžan je idealna namirnica redukcijskog jelovnika. Određena istraživanja na životinjama pokazala su kako patlidžan može poboljšati funkciju srca i smanjiti razinu LDL kolesterola i triglicerida. Također, laboratorijska istraživanja su pokazala kako patlidžan sadrži specifičan glikozid koji uništava stanice karcinoma. No dok se ove činjenice ne potvrde kliničkim istraživanjima, mudro je obogatiti prehranu kako patlidžanom, tako i drugim voćem i povrćem jer epidemiološka istraživanja pokazuju veliku korist prehrane bogate voćem i povrćem za prevenciju karcinoma.

Jelo dana-imam baildi

Za danas predlažemo jelo "imam baldi"(Imam bayildi ), često se naziva i “punjeni patlidžan”, i predstavlja tradicionalno mediteransko jelo poznato u Grčkoj i Turskoj. Može se spremiti i kao vegetarijansko jelo bez mesa.

Za etimologiju naziva jela veže se zanimljiva legenda – kada je žena jednog turskog imama spremala ovo fino jelo, a on jeo sve dok se nije “bajildisao”, što na turskom znači “onesvijestiti se”.

Potrebni sastojci

1 kg patlidžana,

2 fildžana riže,

1 glavica crvenog luka,

400 gr mljevenog mesa,

2 kašike ulja,

pola pavlake,

2 paradajza,

malo peršunovog lišća.

Način pripreme

Patlidžani se očiste od peteljki, prerežu na pola, izdube iz sredine, pa se polovine nasole i ostave da malo odstoje. U međuvremenu se pripremi fil za punjenje: meso, riža, sjeckani luk, peršun i ulje.

Oprati polovine patlidžana od soli, posušiti ih i zatim napuniti, poredati u šerpu, odozgo nasijeći paradajz i uliti malo vode, pa staviti da se kuha na laganoj vatri.

Kad je gotovo, preliti pavlakom.

Može i ovako:

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!