[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/01\/21\/pravdas.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/01\/21\/100x73\/pravdas.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/01\/21\/pravdas.jpg","size":"60.45","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Vijesti / Bosna i Hercegovina

Potvrđena optužnica u predmetu Milan Tupajić i drugi

Sud Bosne i Hercegovine potvrdio je optužnicu u predmetu Milan Tupajić i drugi, koja optužene Milana Tupajića, Dragomira Obradovića, Momčila Pajića, Miladina Gaševića, Željka Gaševića, Branislava Kezunovića, Momira Kezunovića i Jadranka Šuku tereti da su počinili krivično djelo zločini protiv čovječnosti, lišenje druge osobe života (ubistvo), deportacija ili prisilno preseljenje stanovništva, saopćeno je iz Suda BiH. 

 Optuženog Aleksu Godića optužnica tereti da je počinio krivično djelo zločni protiv čovječnosti iz člana 172. stav 1. tačka h) u vezi s tačkom a) – lišenje druge osobe života (ubistvo) radnjama iz tačke 1. optužnice, tačkom d) – deportacija ili prisilno preseljenje stanovništva, radnjama iz tačke 1. optužnice, a sve u vezi s članom 180. stav 1. i članom 31. KZBiH.

U optužnici se navodi da su optuženi Milan Tupajić u svojstvu predsjednika Skupštine Opštine Sokolac, a ranije predsjednika Kriznog štaba Opštine Sokolac pri Srpskoj autonomnoj oblasti (SAO) Romanija, Dragomir Obradović u svojstvu komandira Stanice javne sigurnosti Sokolac, Radislav Krstić u svojstvu komandanta 2. romanijske motorizovane brigade Vojske Republike Srpske (VRS), Momčilo Pajić u svojstvu komandira čete Vojne policije 2. romanijske motorizovane brigade VRS, Aleksa Gordić u svojstvu pomoćnika za moral i vjerske poslove u četi Vojne policije, ujedno zamjenik komandira vojne policije, te za vrijeme napada na selo Novoseoce 22.9.1992. godine, de facto komandir jedinica u odsutnosti komandira Momčila Pajića, Miladin Gašević u svojstvu zamjenika komandira Izviđačke čete 2. romanijske motorizovane brigade VRS, te Momir Kezunović, Branislav Kezunović, Željko Gašević i Jadranko Šuka kao pripadnici Izviđačke čete 2. romanijske motorizovane brigade VRS.

 U okviru širokog i sistematičnog napada vojske i policije Republike Srpske, znajući za takav napad i da njegove radnje čine dio tog napada, planirali, naredili, počinili, podstrekavali i pomagali u planiranju, pripremanju, činjenju i prikrivanju krivičnog djela zločin protiv čovječnosti progonom kroz prisilno preseljenje bošnjačkog stanovništva Opštine Sokolac, namjernim lišavanjem drugih osoba života (ubijanja), uništavanjem i pljačkom pokretne i nepokretne imovine bez vojne nužde, te rušenjem vjerskog objekta, pri tome svjesno i voljno učestvujući u realizaciji zajedničkog zločinačkog plana prvih ljudi vojne, civilne i policijske vlasti Opštine Sokolac, navodi se u saopćenju Suda BiH.  

Optuženi se terete da su kao predstavnici civilnih vlasti i pripadnici Druge romanijske motorizovane brigade Vojske RS učestvovali u udruženom zločinačkom poduvatu i napadu na selo Novoseoci, naseljeno stanovništvom bošnjačke nacionalnosti, čiji su mještani ranije predali oružje i iskazali lojalnost lokalnim vlastima na Sokocu.

Napad na selo Novoseoci desio se 21. i 22. septembra 1992. godine.

Prilikom ulaska vojske u selo ubijena je starica D.K. a poslije toga žene i deca su razdovojeni od muškaraca i transportovani prema Sarajevu.

Zarobljeni muškarci bošnjačke nacionalnosti, njih 44, vojnim kamionima prevezeni su do smetlišta na Ivan Polju, gde su streljani.

Najmlađa žrtva imala je 14, a najstarija 85 godina.

Kako je ranije saopćeno iz Tužilaštva BiH, prilikom ekshumacije žrtava 2000. godine pronađeni su ostaci 43 osobe, te veliki broj zrna i metaka (178) u tijelima ubijenih, što dokazuje surovost ubistava.

Poslije toga, 30. septembra 1992. godine, srušena je džamija u Novoseocima, čiji su ostaci bačeni na smetljište gdje je počinjena egzekucija žrtava.j

 

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!