[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/09\/13\/210913energetska-efikasnost-markica.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/09\/13\/100x73\/210913energetska-efikasnost-markica.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/09\/13\/210913energetska-efikasnost-markica.jpg","size":"87.51","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Život / Okoliš

Potpisani sporazumi za zamjenu peći na ugalj u Kantonu Sarajevo

Predstavnici Vlade Kantona Sarajevo, Ambasade Švedske u BiH i Razvojnog programa UN-a (UNDP) potpisali su danas sporazume o zamjeni peći na ugalj radi smanjenja zagađenosti zraka u Kantonu Sarajevo.

Za tu namjenu Vlada KS i Ambasada Švedske osigurale su ukupno 2,9 miliona KM, u jednakim iznosima.

Ambasdorica Švedske Johanna Stromquist izjavila je da je riječ o važnom projektu jer oko 50 posto zagađenja zraka u KS tokom zime nastaje od grijanja privatnih objekata.

Pojasnila je da će zagađenje biti smanjeno jer će tim domaćinstvima omogućiti da svoje stare i neefikasne peći i kotlove zamijene novim i efikasnijim.

Premijer KS Edin Forto rekao je da će, ukoliko bude realizovan dovoljan broj takvih projekata, biti moguće izmjeriti poboljšanje kvaliteta zraka u Sarajevu. 

Dodao je da će u narednom periodu nastojati osigurati dodatna sredstva u budžetu za taj i slične projekte.

Ministar komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša KS Enver Hadžiahmetović precizirao je da je od 2.500 prijavljenih za zamjenu peći oko 860 prošlo sve potrebne procedure.

Istakao je da će ovim projektom biti obuhvaćeno njih oko 600, a da se nada da će to učiniti i sa ostalim u narednom periodu.

Rezidentna predstavnica UNDP-a u BiH Steliana Nedera navela je da je za rješavanje problema zagađenosti zraka u BiH neophodno zabraniti prodaju necertificiranih peći na čvrsta goriva.

 

 

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!