[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/09\/13\/konferencija-eko-skole.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/09\/13\/100x73\/konferencija-eko-skole.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/09\/13\/konferencija-eko-skole.jpg","size":"101.11","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Život / Okoliš

Konferencija za nastavnike Eko škola 14. i 15. septembra u Sarajevu

Konferencija za nastavnike/ice Eko škola najavljena je za 14. i 15. septembar u Sarajevu.

Prema saopćenju organizatora, teme će biti Program Eko škole, u okviru projekta „Misli o prirodi!“, u koji je uključeno 37 javnih osnovnih i srednjih škola iz 29 opština i gradova širom Bosne i Hercegovine, izazovi sa kojima su se suočavale u implementaciji Certifikacijskog mehanizma Eko škola, uspješna saradnja sa lokalnim partnerima, inovativni pristup u radu, kao i načini kako naučna istraživanja i kreativnost mogu obogatiti nastavni proces. O dosadašnjem napretku u implementaciji Certifikacijskog mehanizma, izazovima sa kojima su se škole suočavale i planovima za budućnost, a učesnici će govoriti na pet panela u okviru konferencije.

 Program Eko škola jedan je od nekoliko segmenata projekta „Misli o prirodi!“ koji Centar za promociju civilnog društva  implementira uz finansijsku podršku Švedske.

Cilj je povećati aktivnosti posvećene pitanjima zaštite okoliša, kako u samim školama, tako i u lokalnoj zajednici, i to aktivnim učešćem u različitim aktivnostima.

U okviru programa je kreiran Certifikacijski mehanizam, metodologija koja opisuje korake i aktivnosti koje 37 odabranih osnovnih i srednjih škola treba da implementiraju da bi postale Eko škole.

Osnovni cilj Certifikacijskog mehanizma Eko škola u BiH je uključiti očuvanje okoliša na principima održivog razvoja u rad odgojno-obrazovnih institucija u BiH implementacijom aktivnosti koje će uvesti vidljive promjene stavova i ponašanja u svakodnevnom životu i radu učenika i uposlenika škole, ali i šire društvene zajednice.

 

 

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!