[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2018\/04\/10\/akaz.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2018\/04\/10\/100x73\/akaz.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2018\/04\/10\/akaz.jpg","size":"296.85","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Život / Ljepota i zdravlje

Porodilište bolnice „Abdulah Nakaš“ dobilo akreditaciju „Bolnica - prijatelj beba“

U Općoj bolnici „Abdulah Nakaš“ u Sarajevu u toku su procesi akreditacije ustanove u cjelini i pilotiranje Inkluzivnih standarda za osobe s invaliditetom (ISOSI). Porodilište ove bolnice, nakon isteka akreditacije u trajanju od tri godine, ponovno je pregledano i dodijeljena mu je akreditacija „Bolnica - prijatelj beba“.

U toku su reakreditacije u porodilištima širom FBiH. Vanjski ocjenjivači Agencije za kvalitet i akreditaciju u zdravstvu FBiH (AKAZ) počeli su s pregledom i ocjenom 21 klinike Univerzitetskog kliničkog centra Tuzla za akreditaciju kompletnog kliničkog centra, obukama za osoblje i facilitacijom počinje proces akreditacije Kantonalne bolnice u Zenici, timovi porodične medicine širom BiH pripremaju se za akreditaciju kroz CVRAM projekat, obavljaju se redovni pregledi i certificiraju timovi porodične medicine, apoteke i druge zdravstvene ustanove… Nabrojano je samo dio aktivnosti Agencije za kvalitet i akreditaciju u zdravstvu u FBiH, koja na području Federacije BiH svakodnevno radi na razvoju i primjeni standarda za kliničku praksu.

- Dužnost AKAZ-a je da obavlja ocjenu zdravstvenih ustanova. Mnogo napora ulažemo kako bismo zdravstvene ustanove pripremili za pregled. Zato organiziramo edukaciju zdravstvenih radnika te nam je od izuzetne važnosti da oni usvoje najbolje metodologije i efikasne praktične alate kako bi ustanove dostigle zahtjeve koji proističu iz standarda i kriterija. Standarde također razvija AKAZ i oni moraju biti tako dizajnirani da, između ostalog, doprinose poboljšanju kvaliteta i da omogućavaju konzistentno mjerenje - kazao je za magazin Start BiH  doc. dr. Ahmed Novo, direktor AKAZ-a.

Više u novom broju magazina Start BiH- od petka u prodaji !

Podijelite ovaj članak!