[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2022\/01\/31\/whatsapp-mmmm.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2022\/01\/31\/100x73\/whatsapp-mmmm.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2022\/01\/31\/whatsapp-mmmm.jpg","size":"76.51","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Život / Nauka i tehnologija

Popularna aplikacija za vraćanje izbrisanih poruka s WhatsAppa i Messengera može ugroziti sigurnost telefona

Na Googleovoj trgovini aplikacija za Androide postoji više aplikacija koje omogućuju pristup izbrisanim porukama s popularnih komunikacijskih aplikacija, a među njima nalazi se jedna koju je na svoje uređaje preuzelo više od deset miliona korisnika, ali koja krije opasnost za sigurnost telefona i podataka na njemu. 

Uz pomoć WAMR-a korisnici tako mogu pročitati primljene poruke koje su izbrisane s WhatsAppa, Messengera i drugih aplikacija pa je jasno zašto je toliko popularna.

Sama aplikacija nema direktan pristup izbrisanim porukama, već koristi historiju primljenih obavijesti o porukama te stvara vlastiti backup tih poruka.

Osim samih tekstualnih poruka, može spasiti i drugi sadržaj poput fotografija, video i glasovnih zapisa, dokumenata, GIF-ova itd.

U aplikaciji je jasno naznačeno kako WAMR nije službena aplikacija za pristup izbrisanim porukama te kako njeno korištenje može biti ograničeno ovisno o aplikaciji od koje se pokušavaju vratiti poruke, odnosno ovisno od ograničenja samog Androida.

Ali ono čega mnogi nisu svjesni je da WAMR predstavlja i ozbiljnu sigurnosnu prijetnju korisnicima jer, prilikom njene instalacije, potrebno je dati određena dopuštenja kako bi se mogla koristiti. A ta dopuštenja mogla bi ugroziti podatke s drugih aplikacija na telefonu, uključujući podatke o historiji surfanja i listu kontakata, odnosno one podatke koje korisnici smatraju da ugrožavjau njihovu privatnost i sigurnost, što je već bila polemika zbog koje će pretraživači, prvenstveno Google chrome tražiti način kako se riješiti, recimo kolačića, koje korisnicu msatraju problematičnim.

Preuzimanje WAMR-a na telefon potencijalno može ugroziti podatke i sigurnost te je potrebno dobro razmisliti prije donošenja odluke o njenom korištenju, prenosi The Sun upozorenje stručnjaka za sigurnost.

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!