[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/01\/13\/mike-pompeo-xinhua.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/01\/13\/100x73\/mike-pompeo-xinhua.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/01\/13\/mike-pompeo-xinhua.jpg","size":"46.52","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Politika / Svijet

Pompeo otkazao putovanje u Evropu zbog tranzicije na novu administraciju

Američki državni sekretar Mike Pompeo otkazao je putovanje u Evropu dan nakon što je najavljeno, navodeći kao razlog tranziciju vlasti na novu administraciju čime se završava mandat predsjednika Donalda Trumpa.

State Department je u utorak objavio da će sva putovanja biti otkazana ove sedmice naglašavajući svoju predanost mirnoj tranziciji u danima do inauguracije izabranog predsjednika Joea Bidena  20. januara.

Odjel očekuje da će uskoro dobiti plan od Bidenove administracije u kojem će se biti navedeno koji će dužnosnici na svojim radnim mjestima ostati na poziciji dok Senat ne potvrdi njihove zamjene, rekla je glasnogovornica Morgan Ortagus u izjavi, prenosi dpa.

"Kao rezultat toga, otkazujemo sva planirana putovanja ove sedmice, uključujući  putovanje državnog sekretara u Evropu", rekla je.

Pompeo se trebao sastati s generalnim sekretarom NATO-a Jensom Stoltenbergom i belgijskom ministricom vanjskih poslova Sophie Wilmes, navodi se u saopćenju State Departmenta.

Američka televizija CNN izvijestila je da je otkazivanje povezano s kritikama od strane evropskih dužnosnika zbog izgreda prošle sedmice u američkom Capitolu i Trumpove uloge u poticanju nasilja.

Luksemburški ministar vanjskih poslova Jean Asselborn u intervjuu za RTL nazvao je Trumpa "političkim piromanom koji mora biti izveden pred sud".

 

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!