[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2024\/03\/03\/jasmin-mujanovic.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2024\/03\/03\/100x73\/jasmin-mujanovic.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2024\/03\/03\/jasmin-mujanovic.jpg","size":"55.87","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Magazin / Start Video

Politolog Jasmin Mujanović: Meni kao liberalu ne znači ništa što je ministar Forto, ako mi je Nenad Nešić ministar

Politolog Jasmin Mujanović u intervjuu za magazin Start BiH između ostalog ocjenjuje državnu vlast, prije svih kadrove Trojke s obzirom da su ostali akteri uglavnom poznati od ranije: 

- Počelo je pozitivno. Gospodin Konaković se, barem u početku mandata, trudio da promoviše neko modernije lice BiH, da jasno i glasno govori o BiH kao o državi koja teži ka EU i koja je na putu transformacije i to je bio pozitivan PR. Međutim, suština ove vladajuće koalicije na državnom nivou je po meni tragična jer sam neko ko je dugo vremena zagovarao ideološke i političke principe za koje sam smatrao da su i dio njihovog programa prije svega SDP-a i Naše stranke. Ja se jasno oglašavam kao ljevičar, liberal i to su stranke koje su, bar teoretski, najbliže mojim stavovima. Sjećam se famozne Jahorinske deklaracije. Ja sam bio jedan od potpisnika. Međutim, u praksi se pokazalo da su te dvije stranke popustile po svim mogućim ideološkim stavovima samo da bi se dočepali vlasti. Meni kao liberalu ne znači ništa što je ministar Edin Forto, ako mi je i Nenad Nešić ministar. Ne znači mi ništa ako je Nermin Nikšić premijer Federacije, ako mi je Vukoja na Ustavnom sudu... To mi ništa ne znači ako cementiraju sektaški koncept u BiH kroz izmjene zakona i Ustava. U praksi su izdali svoj politički program. Intelektualna zajednica koja ih je podržavala je sada totalno razočarana- kaže Mujanović.

 

CIJELI INTERVJU ČITAJTE U NOVOM BROJU MAGAZINA START BiH:

reklama-za-portal-579.jpg

 

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!