[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/01\/11\/istock-868098786.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/01\/11\/100x73\/istock-868098786.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/01\/11\/istock-868098786.jpg","size":"92.21","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Život / Nauka i tehnologija

Polarni vorteks pred vratima Europe

Porast temperatura visoko u atmosferi iznad Arktika mogi bi rezultirati valom ledenog vremena, sličnom onome iz 2014. godine, te bi se do kraja januara posebno mogao osjetiti u Sjevernoj Americi, Europi i azijskim zemljama.

Ovaj vremenski obraza, koji je poznat kao polarni vrtlog ili vortkes, desio se tokom zime 2014. godine, kada su se temperature u Chichagu spustile i do -27 stepeni Celzijusa. 

Ledeni zrak se tokom prošle i pretprošle godine uglavnom zadržao na području Arktika, a sada se, prema mišljenju Todda Crawforda, vodećeg meteorologa IBM-ove kompanije Weather CO, nakon gotovo dvogodišnjeg zatišja, sjevernoj hemisferi prijeti prodor ledenog zraka. 

- Po svemu sudeći pred nama bi mogao biti uzbudljiv period ispunjen hladnim danima i obilnim snijegom - rekao je.

Ipak, prognozeri ne očekuju toliko oštru hladnoću kakva je bila toko 2014. godine, ali prognoziraju hladnije zimske dane nego do sada. 

U Parizu je, na primjer, temperatura niža za 3,5 stepeni Celzijusa u odnosu na prosjek u ovom dijelu godine, u Madridu je to za čak 6,9 stepeni, a u Pekingu temperatura je pala rekorno, a izmjereno je -9.

- To donosi hladno vrijeme posvuda na sjevernoj hemisferi, no po svemu sudeći, ove će se godine ledeni val vjerojatnije zadržati samo na području Sjedinjenih Država -, kaže Ryan Truchelut, predsjednik kompanije Weather Tiger LCC.

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!