[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2022\/09\/05\/andorid-ilustracija.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2022\/09\/05\/100x73\/andorid-ilustracija.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2022\/09\/05\/andorid-ilustracija.jpg","size":"55.08","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Život / Nauka i tehnologija

Podrška za satelitsku komunikaciju stiže i na Androide?

Prošle godine mrežama su kružile glasine kako Apple za nove modele svojih telefona priprema i jedno iznenađenje - podršku za satelitsku komunikaciju.

Ta opcija ipak nije predstavljena, no uoči predstavljanja nove generacije iPhonea (predstavljanje će se dogoditi za dva dana, 7. sepembra), ponovno je aktuelna ista glasina.

iPhone 14, sve verzije ili samo verzije Pro, tako bi mogle dobiti podršku za satelitsku komunikaciju, no navodno bi se ta opcija mogla koristiti samo kada nema klasičnog mobilnog signala, u nekim hitnim slučajevima - ali detaji još nisu poznati. 

No čini se kako na istoj opciji, osim Applea, radi i Google.

Te informacije dolaze od starijeg potpredsjednika Androida Hiroshija Lockheimera, koji je rekao, prenose na Tech Radaru, kako njegov tim “dizajnira za satelite”.

Dodao je kako bi ta opcija trebala biti dostupna već sa sljedećom verzijom Androida - dakle, s Androidom 14 čije predstavljanje očekujemo negdje u maju sljedeće godine, što je relativno i blizu.

Ako ekipa iz Googlea razvija softversku podršku za satelitsku komunikaciju, jasno je kako možemo očekivati da će mobilne kompanije, barem na svojim flagship uređajima, ugraditi i hardver potreban za povezivanje sa satelitima.

Neki mediji navode, kako je prvi telefon koji bi mogao ili kojem je planirana podrška za satelitsku komunikaciju  Googleov Pixel 8.

Na “osmicu” ćemo se ipak trebati sačekati - Google bi tek sljedećeg tjedna trebao predstaviti Pixel 7 i 7 Pro, tako da njihove nasljednike i telefone koji bi mogli imati podršku za satelitsku komunikaciju možemo očekivati tek za godinu dana. 

Zasigurno, ovo bi bila zanimljiva stvar, s obzirom da bi podrškom za satelitsku komunikaciju mogli komunicirati i izvan dosega mobilne mreže. 

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!