[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/10\/15\/glas-javnosti.png","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/10\/15\/100x73\/glas-javnosti.png","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/10\/15\/glas-javnosti.png","size":"169.20","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Politika / Bosna i Hercegovina

Počinje izborna kampanja, ovjereno 30.809 kandidata

Centralna izborna komisija (CIK) Bosne i Hercegovine predstavila je na današnjoj konferenciji za medije online kurs za najširi krug potencijalnih članova i zamjenika članova biračkih odbora, te za imenovane članove i zamjenike članova biračkih odbora i za posmatrače.

Za biračke odbore na Lokalnim izborima potrebno je imenovati 52.000 Članova. 

Ovjereno je 30.809 kandidata, a CIK je 8. oktobra zaključio Centralni birački spisak.

Predsjednik CIK-a Željko Bakalar je, govoreći o početku predizborne kampanje, kazao da ona zvanično počinje u petak, 16. oktobra, i traje do dana izborne šutnje, 14. novembra.

Izbori su raspisani za 54 općinska vijeća u FBIH, 56 skupština općina u RS-u, 120 načelnika općina u BiH. Na Lokalnim izborima učestvuje ukupno 543 politička subjekta i to 129 političkih stranaka, 262 nezavisna kandidata.

Predsjednik Centralne izborne komisije - Željko Bakalar, rekao je da ona zvanično traje do 14. novembra, odnosno do dana izborne šutnje.

Bakalar je kazao da se izbori organizuju za 64 opštinska vijeća u Federaciji Bosne i Hercegovine, 56 skupština-općina u Republici Srpskoj, 120 načelnika općina, 14 gradskih vijeća u FBiH, sedam skupština gradova u RS, 22 gradonačelnika u BiH, i Skupštinu Brčko Distrikta.

U obraćanju je kazao da su zagarantovana mjesta nacionalnim manjinama u 21 izbornoj jedinici, a dodijelit će im se 23 mandata. Također, u Republici Srpskoj, prvi put u historiji, građani Istočnog Sarajeva će gradonačelnika birati neposredno.

Ukupno 3.283.194 birača su upisana u birački spisak.

Bakalar je rekao da su opštine i jedinice u BiH dužne osigurati ravnopravan tretman svim ovjerenim listama, kandidatima i strankama za izbore, te da se javna mjesta ravnopravno koriste za skupove, izlaganje promotivnog materijala i slično.

"Kampanja će se odvijati u uvjetima pandemije. Subjekti da se na javnim skupovima pridržavaju mjera i svih preporuka epidemioloških službi", rekao je Bakalar.

Lokalni izbori zakazani su za 15. novembar 2020. godine.

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!