[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/08\/09\/hn20200514572603-plenkovic.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/08\/09\/100x73\/hn20200514572603-plenkovic.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/08\/09\/hn20200514572603-plenkovic.jpg","size":"62.04","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Politika / Regija

Plenković kaže da zahtjev BiH neće promijeniti oslobodilački karakter Bljeska

Nikakvi pravni procesi neće dovesti u pitanje oslobodilački karakter operacija Bljesak i Oluja, rekao je u nedjelju hrvatski premijer Andrej Plenković nakon što je Sarajevo zatražilo od Zagreba da preuzme progon visokih hrvatskih časnika koje sumnjiči za ratne zločine.

Ministarstvo pravosuđa i uprave u Zagrebu potvrdilo je u subotu da je od bosanskohercegovačkih tužitelja primilo dokument u kojem traže da Hrvatska preuzme progon 14 generala zbog navodnih zločina u operaciji Bljesak 1995.

Najavilo je da će predmete proslijediti državnom odvjetništvu koje će u neovisnom istražnom postupku odlučiti što će s tim predmetima, javila je Hina.

"Ne mogu prejudicirati što će državno odvjetništvo učiniti. Ono što svakako može je da to odbaci u supstantivnom smislu i tako riješi taj problem“, izjavio je hrvatski premijer novinarima u Sinju.

"Što se nas tiče, Bljesak i Oluja su vojno-redarstvene operacije koje su bile oslobodilačkog karaktera i koje su Hrvatskoj ponovno donijele integritet državnog teritorija“, istaknuo je. "To su operacije na koje ćemo biti ponosni i ništa ih, nikakvi procesi, bez obzira kako se oni pokretali, neće dovesti u pitanje“.

Prema hrvatskim medijima, na popisu tužitelja iz BiH su generali Pavao Miljavac, Mladen Markač, Marijan Mareković, Davor Domazet Lošo, Luka Džanko te trojica umrlih generala Petar Stipetić, Imra Agotić i Ivan Basarac.

 

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!