[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/02\/09\/080221-rektorska1.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/02\/09\/100x73\/080221-rektorska1.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/02\/09\/080221-rektorska1.jpg","size":"87.12","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Život / Nauka i tehnologija

Plakete Rektorske konferencije javnih univerziteta u BiH zaslužnim pojedincima

Univerzitet u Zenici (UNZE), koji je prošlog mjeseca od Univerziteta u Bihaću preuzeo predsjedavanje Rektorskom konferencijom/zborom javnih univerziteta Bosne i Hercegovine (RK/ZBiH), bio je domaćin prve ovogodišnje radne te i svečane sjednice tog tijela.

Kako je napomenuo rektor UNZE-a prof. dr. sc. Damir Kukić, koji je i predsjedavao sjednicama, u radnom su dijelu analizirali te razmijenili informacije o odvijanju nastave u uslovima pandemije koronavirusa, ali i pokušali pronaći najbolja rješenja, koja svi zajedno mogu "primjeniti za unapređenje nastave na bosanskohercegovačkim univerzitetima".

-Razmatrali smo i inicijativu, koju pokreće RK/ZBiH, za izmjene i dopune okvirnog Zakona o visokom obrazovanju BiH. Cilj je da unaprijedimo kvalitet nastave te povećamo stepen autonomije javnih univerziteta, odnosno uopće visokog obrazovanja u BiH- napomenuo je Kukić.

Zaključili su da se, u vrijeme pandemije koronavirusa, kombinirani model nastave – online i klasični, pokazao kao odličan.

-Mi na njemu insistiramo. Isto tako insistiramo na suradnji, razmjeni nastavnika, u skladu s memorandumom koji smo potpisali kao RK/ZBiH, ali u skladu sa zakonom.

Cilj je unaprijediti nastavu na svim univerzitetima, a podstičemo i realizaciju praksi vježbi  u zdravstvenim ustanovama, radi osiguranja kvalitete nastavnog procesa na medicinskim fakultetima - podvukao je Kukić.

Rektor Univerziteta u Banjoj Luci prof.dr.sc. Radoslav Gajanin istakao je kako su zaključili da podržavaju angažman svih javnih univerziteta u BiH i nastavnika, odnosno međusobnu razmjenu nastavnika i saradnika svih javnih univerziteta na prostoru BiH.

-To, na neki način, omogućava nesmetan i pouzdan rad, pogotovo u nastavi, odnosno nastavnom procesu- podvukao je Gajanin.

Banjalučki univerzitet, napominje Gajanin, a nakon što je ljetni semestar prošle akademske godine okončao na online način, odlukom Senata, zimski semestar ove akademske godine realizirao je na klasičan način.

-Studenti i nastavnici, uz poštovanje svih epidemioloških mjera, vratili su se u amfiteatre. Moram da kažem da smo zaista zadovoljni, jer smo konstataovali, na osnovu praćenja epidemiološke situacije na univerzitetu, da, praktično, nije dolazilo do transmisije virusa u akademskoj zajednici.

Broj onih koji su bili korona pozitivni je permanentno padao - ističe Gajanin, o čemu su, kaže, krajem januara imali i izvještaj na sjednici Senata.

Bivši predsjednik Akademije nauka i umjetosti BiH, prof. dr. sc. Miloš Trifković, koji je je jedan od laureata Plakete RK/ZBiH, koje su dodjeljene zaslužnim za izuzetan doprinos razvoju te širenju ugleda univerziteta/sveučilišta u BiH, istakao je da „bez dobrog univerziteta nema ni dobre akademije“.

-Važi i obrnuto. Akademija je ta koja najbolje kadrove na univerzitetu vuče naprijed, a od 2015. godine imamo platformu za saradnju sa univerzitetima i kada nas je prihvatila RK/ZBiH, kao pridruženog člana za pitanja nauke, neprekidno sudjelujemo u radu RK.

Povezivanje u oblasti nauke je izuzetno značajno, jer oko 77-78 posto svih naučnika, naučno-istraživačkih radnika u BiH, dolazi sa univerziteta - napominje Trifković.  

Plakete RK/ZBiH, osim akademika Trifkovića, dobili su i prof. dr. sc. Dženana Gačo, prof. dr. sc. Milan Kulić, prof. dr. sc. Rajko Kuzmanović, prof. dr. sc. Fuad Ćatović, prof. dr. sc. Vlado Majstorović, prof. dr. sc. Mitar Novaković, prof. dr. sc. Dr. h. c. Sabahudin Ekinović te posthumno prof. dr. sc. Stefan Sunarić.

 

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!