[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2024\/09\/08\/457110389-1158536911889642-6360470303603861425-n.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2024\/09\/08\/100x73\/457110389-1158536911889642-6360470303603861425-n.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2024\/09\/08\/457110389-1158536911889642-6360470303603861425-n.jpg","size":"92.41","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Život / Gastronomija

PESTO GENOVESE: Ukusan, zdrav i lak za pripremu

Pesto alla genoveseje poznati italijanski pesto koji dolazi iz Ligurije, odnosno iz grada Đenove. 

Sastojci koje pesto mora da sadrži su bosiljak, bijeli luk, maslinovo ulje, sir (parmezan) i pinjoli.

Jedan je od najpopularnijih pesta, koji je ukusan i veoma čest u upotrebi.

Ovo su glavne karakteristike ovog recepta: 

  • opojno dobro i vrlo brzo pripremljeno (u roku od 5 minuta)
  • bez glutena i pogodan za vegetarijance
  • može se čuvati u frižideru ili zamrzivaču
  • odličan je za tjestenine, salate, ribu, piletinu i drugo meso, te povrće

Svi sastojci pesta su izuzetno zdravi i doprinose otpornosti, vitalnosti i energiji organizma

Sastojci:

Velika veza bosiljka (40g)

50 g pinjola

2 česne bijelog luka

20 g parmezana

Biber, po ukusu

4 kašike maslinovog ulja

Priprema

Stavite bosiljak, pinjole, oguljeni češanj bijelog luka, svježe narendani parmezan i maslinovo ulje u seckalicu ili blender.

Začinite biberom i sameljite u glatki pesto.

Preporuke

Pesto Genovese čuvajte u frižideru ili ga odmah upotrebite.

Najčešće se koristi kao sos za tjesteninu, u svježim ljetnim sendvičima, prelijeva se na pizzu ili se koristi u raznim salatama i rolnicama.

 

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!