Pesto alla genoveseje poznati italijanski pesto koji dolazi iz Ligurije, odnosno iz grada Đenove.
Sastojci koje pesto mora da sadrži su bosiljak, bijeli luk, maslinovo ulje, sir (parmezan) i pinjoli.
Jedan je od najpopularnijih pesta, koji je ukusan i veoma čest u upotrebi.
Ovo su glavne karakteristike ovog recepta:
Svi sastojci pesta su izuzetno zdravi i doprinose otpornosti, vitalnosti i energiji organizma
Velika veza bosiljka (40g)
50 g pinjola
2 česne bijelog luka
20 g parmezana
Biber, po ukusu
4 kašike maslinovog ulja
Stavite bosiljak, pinjole, oguljeni češanj bijelog luka, svježe narendani parmezan i maslinovo ulje u seckalicu ili blender.
Začinite biberom i sameljite u glatki pesto.
Pesto Genovese čuvajte u frižideru ili ga odmah upotrebite.
Najčešće se koristi kao sos za tjesteninu, u svježim ljetnim sendvičima, prelijeva se na pizzu ili se koristi u raznim salatama i rolnicama.
Komentara: 0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.