[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/11\/03\/visocica-ciscenje.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/11\/03\/100x73\/visocica-ciscenje.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/11\/03\/visocica-ciscenje.jpg","size":"184.55","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Život / Ekoljublja

PD „Visočica“ čistilo Visočicu: Smeće, građevinski otpad i vozači kvadova uništavaju najljepši planinski pašnjak

Širenje lokalne ceste od sela Sinanovići (Sarajevski kanton) do sela Luke (Hercegovačko-neretvanski kanton) i kasnije njeno asfaltiranje iznenadilo je sve planinare budući da i mnogo važnije ceste u HN kantonu ne da se šire, nego se i ne održavaju (kakav je cesta prema selu Lukomir  i od strane Umoljana ili Brda, odnosno sa druge strane od Vrdolja).

Ljubitelji prirode su to odmah povezali sa nikad zaboravljenom idejom pravljenja hidroelektrana u Gornjem toku Neretve koju bi ovu rijeku definitivno upropastilo za sva vremena. Jer, dovlačenje opreme preko Boraka (Boračkog jezera) je vrlo teško. Zato je u dobre namjere gradnje ovakve ceste gledano sa podozrenjem.

Naravno dobra cesta je odmah privukla neodgovorne stanovnike da krenu sa bacanjem smeća što se posebno manifestovalo tokom prošlog ljeta kada Bosanci nisu mogli tako lako na Jadransko more (a Neum je bio pretrpan) pa su se okrenuli planinama. To je svakako dobro za razvoj planinarskog turizma. Tako je i Visočica „otkrivena“ od brojnih turista i posjetitelja.

Međutim, kako na ovoj planini ne postoje nikakvi prihvatni kapaciteti, posjetitelji su sve svoje potrebe za hranom i pićem morali ponijeti sa sobom. I u  većini slučajeva ostaviti za sobom. Visočica je postala ogromna deponija smeća.

Članovi Planinarskog društva  „Visočica“ koji istražuju i čuvaju Visočicu, promovišu njene ljepote i štite je, organizovali su prvu akciju čišćenja. Ovaj put je to bio građevinski otpad, konkretno crijep koji je bačen na najljepši planinski pašnjak ispod Crvenog kuka, odakle vodi nekoliko planinarskih staza. Taj je crijep bačen svega nekoliko dana nakon što je cesta asfaltirana. I što je još gore, Crveni kuk je postao meta vozača kvadova i džipova kojima po zakonu nije dozvoljeno vozanje izvan cesta po planinama. Sada je to prava pošast na planinama i planinaskim pašnjacima.

visocica-pd-ciscenje.jpg

Ako se nastavi ovakav trend nebrige naši planinski pašnjaci će postati uzorane ledine koje će proljetne i jesenja kiše pretvoriti u beskrajne kaljuže. Kad su planinari jednog takvog sreli na vrhu Crvenog kuka i rekli mu da je to zabranjeno, i da tako uništava planinu odgovorio je: „Za ovo se moj babo borio!“. Valjda su se naši očevi, majke, braća i sestre borili da sačuvaju zemlju, a ne da je uništavaju.

visocica-ciscenje.jpg

Ovo je prva akcija čišćenja Visočice i ona će se nastaviti bez obzira što su planinari koji posjećuju ovu planinu većinom iz Sarajeva, a ona je većim dijelom na teritoriji općine Konjic.


Ovaj sadržaj je izrađen uz podršku projekta „Misli o prirodi!“ koji implementira Centar za promociju civilnog društva, a finansijski podržava Švedska. Sadržaj ovog teksta je isključiva odgovornost magazina Start BiH i ne odražava nužno stavove Centra za promociju civilnog društva i Švedske.

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!