[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/10\/30\/9ornitofestival-nasl.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/10\/30\/100x73\/9ornitofestival-nasl.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/10\/30\/9ornitofestival-nasl.jpg","size":"87.41","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Život / Ekoljublja

Ornitofestival u Šamcu okupio stručnjake iz BiH i regije

Od 23. - 25. oktobra u Šamcu je održan 9. Ornitofestival u organizaciji Društva za istraživanje i zaštitu biodiverziteta iz Banja Luke, uz podršku opštine Šamac, udruženja "Naše ptice" iz Sarajeva i fondacije "Euronatur". 

Iako je ornitofestival uglavnom okrenut sagledavanju godišnjih rezultata proučavanja i zaštite ptica uz popratne manifestacije popularizacije ornitologije među mladima, svake godine postoji i neka centralna tema posvećena zaštiti prirode ali uvijek u kontekstu ptica. Ovaj put je tema bila "Značaj obnavljanja malih močvarnih područja za opstanak ptica".

Učesnici iz BiH i regije

Iako zbog situacije izazvane pandemijom virusa COVID 19 jedan broj najavljenih predavača i gostiju nije došao, na festivalu se okupilo oko 30-tak ljubitelja ptica iz Srbije, Hrvatske, Mađarske kao i raznih dijelova BiH. U svakom slučaju učesnici su razmijenili dosta znanja i iskustava u mjerama obnavljanja, zaštite i korišćenja malih močvarnih područja u regionu i njihovom potencijalu za opstanak prirode i ljudi. Bila su interesantna i predavanja o obnavljanju travnjaka, ali i predavanja koja su ornitologiju predstavili iz novih uglova istraživanja.

9-ornitoloski-jasminko.jpg

Jedan od predavača, prof.dr. Jasminko Mulaomerović

Nakon radnog dijela sa prezentacijama uslijedio je izlet na novoproglašeno zaštićeno stanište močvaru "Tišina" kod Šamca, pašnjake sa starim posavskim rasama i na rijeku Bosnu.

9ornitoloski-festival-pasnjaci.jpg

Ispaša uz rijeku Bosnu

Iako vremenske prilike nisu išle na ruku učesnicima ornitofestivala učesnici su istinski mogli da uživanju u ljepotana starog meandra rijeke Bosne od kojih su se formirale močvare Tišina i Odmut.

Potaknuti novijim istraživanjima vodenih puževa u Bosni i Hercegovini u okviru projekta „Rasprostranjenost, populacija i status prijetnji za biološku raznolikost slatkovodnih puževa familije Hydrobiidae“  kojeg finansira Critical Ecosystem Partnership Fund (CEPF), prilikom posjete močvari Tišina je nađena vrsta Lymnaea stagnalis što je njen prvi nalaz u kontinentalnom dijelu BiH.

Na samom kraju upriličena je izložba fotografija "Ptice Tišine" i kratki film na istu temu u etno selu Kotromanićevo. 

  Sljedeći, deseti po redu ornitofestival bit će održan u Blagaju 2021. godine.


Ovaj sadržaj je izrađen uz podršku projekta „Misli o prirodi!“ koji implementira Centar za promociju civilnog društva, a finansijski podržava Švedska. Sadržaj ovog teksta je isključiva odgovornost magazina Start BiH i ne odražava nužno stavove Centra za promociju civilnog društva i Švedske.

 

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!