[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/02\/22\/sastanak-pfei-banja-luka.jpeg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/02\/22\/100x73\/sastanak-pfei-banja-luka.jpeg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/02\/22\/sastanak-pfei-banja-luka.jpeg","size":"87.55","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Politika / Bosna i Hercegovina

Parlamentarni forum za evropske integracije pozvao na intenziviranje aktivnosti

Učesnici 11. sastanka Parlamentarnog foruma za evropske integracije Bosne i Hercegovine pozvali su danas u Banjoj Luci sve nadležne institucije u BiH na intenziviranje aktivnosti radi što skorije realizacije 14 prioriteta iz Mišlјenja Evropske komisije za kandidaturu Bosne i Hercegovine za članstvo u Evropskoj uniji (EU).

U usvojenoj Zajedničkoj izjavi članovi Zajedničke komisije za evropske integracije Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH), Odbora za evropske integracije i regionalnu saradnju Narodne skupštine Republike Srpske, Komisije za evropske integracije Predstavničkog doma Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine, Komisije za evropske integracije Doma naroda Parlamenta Federacije BiH, Komisije za evropske integracije Skupštine Brčko Distrikta BiH i predsjedavajući skupština kantona u Federaciji BiH pozdravili su dosadašnje ostvarene rezultate na izradi sveobuhvatnog nacionalnog programa integriranja, kao i funkcioniranje mehanizma koordinacije.

Na sastanku, čiji je domaćin bio Odbor za evropske integracije i regionalnu saradnju Narodne skupštine RS, a u čijem radu su učestvovali predsjedavajući Zajedničke komisije za evropske integracije PSBiH Nikola Lovrinović i članovi Zajedničke komisije Snježana Novaković – Bursać i Branislav Borenović, šef Delegacije EU i specijalni predstavnik EU u BiH ambasador Johann Sattler upoznao je učesnike sa novom metodologijom politike proširenja EU, prezentirao ključne stavke iz novog Izvještaja o napretku BiH u procesu evropskih integracija, kao i prioritete iz Mišljenja Evropske komisije.

S tim u vezi, učesnici sastanka pozdravili su aktivan angažman Delegacije EU u BiH i specijalnog predstavnika EU u BiH na ohrabrivanju i podsticanju vlasti na svim nivoima u zemlјi u realizaciji zadanih cilјeva u kontekstu procesa evropskih integracija BiH.

Učesnici sastanka Parlamentarnog foruma za evropske integracije BiH upoznati su i sa rezultatima nedavno u Mostaru održane Konferencije predsjedavajućih parlamenata u BiH, na kojoj je usvojen Plan prioriteta za parlamente u BiH za ubrzanje procesa evropskih integracija, te potpisana Zajednička izjava u kojoj su najviši predstavnici parlamenata u BiH izrazili posvećenost i spremnost da poduzmu mjere na provođenju Plana prioriteta i na realizaciji 14 ključnih prioriteta iz Mišlјenja Evropske komisije o zahtjevu BiH za članstvo u EU.

U kontekstu rezultata sastanka u Mostaru, učesnici Parlamentarnog foruma za evropske integracije BiH pozdravili su značaj Twinning projekta „Osnaživanje i nastavak podrške parlamentima Bosne i Hercegovine u poslovima evropskih integracija“, čija je implementacija trenutno u toku u parlamentima u BiH.

Učesnici sastanka Parlamentarnog foruma za evropske integracije BiH saslušali su i izvještaje predsjednika/predsjedavajućih odbora/komisija za evropske integracije o aktivnostima u matičnim parlamentima u periodu između dva sastanka Parlamentarnog foruma.

Naglašavajući značaj informiranja institucija i građana BiH o procesu evropskih integracija, kao i promoviranja tog procesa, učesnici sastanka Parlamentarnog foruma pozdravili su značaj Biltena o evropskim integracijama parlamenata u BiH, te izrazili zahvalnost Narodnoj skupštini RS kao domaćinu u izradi četvrtog izdanja Biltena.

U Zajedničkoj izjavi po završetku 11. sastanka Parlamentarnog foruma za evropske integracije Bosne i Hercegovine, a u skladu sa članom 5. Pravila rada Parlamentarnog foruma, članovi rukovodstva Parlamentarnog foruma pozvali su na dodatno intenziviranje aktivnosti od nadležnih institucija u Bosni i Hercegovini s ciljem što skorije realizacije četrnaest (14) prioriteta iz Mišljenja Evropske komisije na kandidaturu Bosne i Hercegovine za članstvo u Evropsku uniju, kao preduslova za sticanje statusa kandidata za članstvo u Uniji.

Istovremeno, pozdravljaju dosadašnje ostvarene rezultate na izradi sveobuhvatnog nacionalnog programa integrisanja, kao i funkcionisanje mehanizma koordinacije, odnosno zajednički rad i trud svih nivoa vlasti u zemlji na realizaciji zadanih ciljeva..., kao i inicijativu Odbora za evropske integracije i regionalnu saradnju NSRS da u saradnji sa Parlamentom FBiH, a uz podršku Misije OEBS/OSCE-a u BiH i u narednom periodu nastavi/e sa organizovanjem serije okruglih stolova i/ili konferencija na temu borbe protiv govora mržnje na međuvjerskoj i/ili međuetničkoj osnovi u opštinama i/ili gradovima u neposrednoj blizini međuentitetske linije razgraničenja, ili drugdje gdje je registrovano postojanje takvih slučajeva.

Kako se u Zajedničkoj izjavi nadalje navodi, svjesni potrebe jačanja uloge parlamenata u procesu evropskih integracija BiH, a imajući u vidu nedovoljno praktikovanje njihove nadzorne uloge nad organima izvršne vlasti, pozvali su sve članove parlamenata u Bosni i Hercegovini na svim nivoima da se intenzivnije angažuju u nadzoru implementacije Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju..., uključujući i intenziviranje aktivnosti radi što uspješnije realizacije dostupnih predpristupnih fondova EU.

U tom smislu, u izjavi se posebno naglašava važnost kandidovanja što većeg broja projekata koji se odnose na prekograničnu saradnju, "čime se osim konkretnih benefita za strane učesnice u projektima, u širem smislu takođe poboljšava i regionalna saradnja u regionu zapadnog Balkana, koja svakako predstavlja jedan od osnovnih kriterijuma za mjerenje učinka zemlje u procesu evropskih integracija..." 

- Podržavamo mogućnost da sjednicama Parlamentarnog odbora za stabilizaciju i pridruživanje prisustvuju članovi Parlamentarnog foruma za evropske integracije BiH u svojstvu gosta - navodi se u Zajedničkoj izjavi, saopćeno je iz Sektora za odnose s javnošću PSBiH.

 

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!