[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/02\/22\/forum1.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/02\/22\/100x73\/forum1.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/02\/22\/forum1.jpg","size":"92.97","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Politika / Bosna i Hercegovina

Parlamentarni forum usvojio Zajedničku izjavu o bržem putu za članstvo u EU

Parlamentarni forum za evropske integracije Bosne i Hercegovine, čiji domaćin je danas bila Narodna skupština Republike Srpske, usvojio je Zajedničku izjavu kojom je pozvao na intenziviranje aktivnosti nadležnih institucija u BiH s ciljem što skorije realizacije 14 prioriteta iz Mišljenja Evropske komisije na kandidaturu BiH za članstvo u EU, kao preduvjeta za sticanje statusa kandidata za članstvo u Uniji.

S tim u vezi, Parlamentarni forum je pozdravio dosadašnje ostvarene rezultate na izradi sveobuhvatnog nacionalnog programa integriranja, kao i funkcioniranje mehanizma koordinacije, odnosno zajednički rad i trud svih nivoa vlasti u zemlji na realizaciji zadanih ciljeva.

U Zajedničkoj izjavi pozdravljen je aktivan angažman Delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini i specijalnog predstavnika EU u BiH na ohrabrivanju i podsticanju vlasti na svim nivoima u zemlji u realizaciji zadanih ciljeva u kontekstu procesa evropskih integracija.

Učesnici foruma pozdravili su i inicijativu Odbora za evropske integracije i regionalnu saradnju Narodne skupštine Republike Srpske da u saradnji sa Parlamentom Federacije BiH, a uz podršku Misije OSCE-a u BiH, nastave sa organiziranjem serije okruglih stolova ili konferencija o temi borbe protiv govora mržnje na međuvjerskoj i međuetničkoj osnovi.

- Svjesni potrebe jačanja uloge parlamenata u procesu evropskih integracija BiH, a imajući u vidu nedovoljno prakticiranje nadzorne uloge parlamenta nad organima izvršne vlasti, pozivamo sve članove parlamenata u BiH na svim nivoima da se intenzivnije angažiraju u nadzoru implementacije Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju - navodi se u Zajedničkoj izjavi.

Imajući u vidu potrebu jačanja stručnih kapaciteta parlamentaraca, a posebno parlamentarnog osoblja u procesu evropskih integracija, učesnici Parlamentarnog foruma pozdravili su značaj Twinning projekta "Osnaživanje i nastavak podrške parlamentima Bosne i Hercegovine u poslovima evropskih integracija".

Parlamentarni forum u Zajedničkoj izjavi pozvao je na intenziviranje aktivnosti s ciljem što uspješnije realizacije predpristupnih fondova EU.

U tom smislu, posebno je naglašena važnost kandidiranja što većeg broja projekata koji se odnose na prekograničnu saradnju, čime se osim konkretnih benefita za strane učesnice u projektima, u širem smislu također poboljšava i regionalna saradnja u regionu zapadnog Balkana, koja svakako predstavlja jedan od osnovnih kriterija za mjerenje učinka zemlje u procesu evropskih integracija.

Svi odbori/komisije koji se bave evropskim integracijama pozvani su da za svaku narednu sjednicu dostave pisanu informaciju o svom radu, a podržana je mogućnost da sjednicama Parlamentarnog odbora za stabilizaciju i pridruživanje prisustvuju članovi Parlamentarnog foruma za evropske integracije BiH u svojstvu gosta.

U Zajedničkoj izjavi pozdravljen je značaj izdavanja Biltena o evropskim integracijama parlamenata u Bosni i Hercegovini te je upućena podrška Narodnoj skupštini Republike Srpske kao domaćinu u izradi četvrtog Biltena.

Na Parlamentarnom forumu su učestvovali šef Delegacije EU u BiH i specijalni predstavnik EU za BiH Johann Sattler, članovi odbora/komisija za evropske integracije Narodne skupštine Republike Srpske, Parlamentarne skupštine BiH, Predstavničkog i Doma naroda Parlamenta FBiH, Parlamenta Brčko Distrikta i predstavnici kantonalnih skupština.

Obraćajući se prisutnima na početku skupa, u okviru tačke dnevnog reda koja se odnosila na novu metodologiju politike proširenja EU i prezentiranja ključnih stavki iz novog Izvještaja o napretku, ambasador Sattler je rekao da što se tiče EU Bosna i Hercegovina nema prepreka na evropskom putu.

- Prvi korak je zahtjev za kandidatski status, ali se moraju ispuniti uvjeti. Ključni uvjeti koji su pred nama su vladavina prava, demokratija i funkcionalnost. Očekuje se usvajanje tri ključna zakona, koji su preduvjet za drugu tranšu makrofinansijske pomoći EU, a to su zakon o sukobu interesa, zakon o javnim nabavkama i zakon o Visokom sudskom i tužilačkom savjetu - kazao je Sattler.

Dodao je da su pitanja na kojima insistira EU i pitanje reforme javne uprave i socioekonomske reforme te kazao da je godina pred nama prva godina za otvaranje težih pitanja, kao što je reforma izbornog zakona i ustavne promjene podsjećajući da su sve zemlje na putu ka EU morale da prilagode i izmijene neke odredbe svojih ustava.

Predsjednik Odbora za evropske integracije i regionalnu saradnju Narodne skupštine Republike Srpske Igor Crnadak izrazio je zadovoljstvo činjenicom da se EU fokusirala na proces evropskih integracija BiH iako BiH nije mnogo uradila kada je riječ o 14 prioriteta iz Mišljenja Evropske komisije o aplikaciji Bosne i Hercegovine za članstvo u EU.

- Pred BiH su koraci koji se tiču vladavine prava, borbe protiv korupcije i povećanje stepena povjerenja u pravosuđe. Ova godina je godina šanse da BiH krene naprijed na evropskom putu - kazao je.

Predsjedavajući Zajedničke komisije za evropske integracije Parlamentarne skupštine BiH Nikola Lovrinović izrazio je zadovoljstvo što se svi učesnici Parlamentarnog foruma slažu da je članstvo u EU najveći benefit za sve građane i naglasio važnost jačanja uloge parlamenata u tom procesu.

Predstavnici parlamentarnih odbora/komisija za evropske integracije potom su govorili o aktivnostima u svojim parlamentima u periodu između dva sastanka Foruma.

Učesnicima Foruma obratio se i rukovodilac Twinning projekta u BiH Zoltan Horvat koji je rekao da je nedavno usvojen plan prioriteta za sve parlamente u BiH kako bi se ojačali njihovi kapaciteti na putu evropskih integracija.

Taj plan, kako je rekao, obuhvata aktivnosti nadzora rada vlada, usklađivanje zakonodavstva, informiranje javnosti, jačanje diplomatskih aktivnosti i koordinacije, a osnovni cilj plana prioriteta je jačanje uloge parlamentarnih odbora/komisija za evropske integracije.

Zaključeno je da bi sljedeći sastanak Parlamentarnog foruma za evropske integracije trebao biti održan u Brčkom do kraja maja, saopćeno je iz Odsjeka za odnose s javnošću Narodne skupštine Republike Srpske.

 

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!