[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2022\/04\/03\/trebinje-aerodrom.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2022\/04\/03\/100x73\/trebinje-aerodrom.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2022\/04\/03\/trebinje-aerodrom.jpg","size":"100.54","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Intervju

Papić: KAKAV TURIZAM! AERODROM U TREBINJU JE STRATEŠKI, PLANIRAN ZA SLIJETANJE I UZLETANJE BORBENIH AVIONA!

Ponovo se zhuktava priča o gradnji aerodroma u Trebinju. Gradonačelnik Dubrovnika Mato Franković traži od Zorana Tegeltije (SNSD), predsjedavajućeg Vijeća ministara da odmah obustavi planove o izgradnji, dok Dodik i Srbija istovremeno vrše sve aktivnosti da izgradnja počne.

Još ranije je  Vlada Republike Hrvatske tražila informacije od Ministarstva vanjskih poslova BiH o aerodromu kojeg u Trebinju planiraju graditi vlasti manjeg bh. entiteta uz pomoć Srbije i Vučićeve vlade . 

Mnogi analitičari kažu da ovaj veliki 'srpski aerodrom' nema nikakve ekonomske računice, osim vojnih interesa Rusije, odakle bi mogli kontrolirati Jadran. Izgradnja aerodroma Trebinje najavljuje se više od 10 godina, i vlasti su bile na korak do realizacije mjesta gdje će slijetati najveći avioni na svijetu.  Investicija je vrijedna oko 100 miliona eura. 

O ovom aerodromu je za magazin Start BiH prije nekoliko mjeseci govorio i Žarko Papić, direktor Inicijative za bolju i humaniju inkluziju i analitičar i dao zanimljiv komentar: 

- Postojala je ideja još 60-ih godina, a dilema je bila da li da se pravi u Trebinju ili u Dubrovniku pa je odlučeno za ovu drugu opciju. Sada je Trebinje ponovo oživljena ideja, a ne vodi se računa o drugom aspektu. Taj aerodrom nema nikakvu komercijalnu vrijednost. Cijela Hercegovina ima manje od 100.000 stanovnika. U krugu od sat vremena vožnje imate aerodrome sa svih strana. Pa šta je onda razlog da se pravi? Strateški! Aerodrom u Trebinju bukvalno kontroliše ulaz u Jadransko more. Planiraju da ga prave u takvim gabaritima koji obezbjeđuju apsolutno vojnu upotrebu. Slijetanje i uzletanje svih borbenih i transportnih aviona. To se u javnosti pravda oživljavanjem turizma. Kakav turizam...- tvdi Papić.

zarko-papic.jpg

Papić je u opsežnoj temi Starta pod nazivom "Usisavanje države" analizirao  sve aspekte utjecaja Srbije i Hrvatske na BiH, a posebno one ekonomske te načine na koje se vrši tz."usisavanje" naše države i priprema za mirni razlaz, kako to voli reći Milorad Dodik, član Predsjedništva BiH.

PAPIĆEVU ANALIZU O "SRPSKOM SVETU, ODNOSIMA HRVATSKE PREMA BiH" čitajte OVDJE!

 

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!