[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/02\/01\/xiamo-bezicni.png","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/02\/01\/100x73\/xiamo-bezicni.png","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/02\/01\/xiamo-bezicni.png","size":"507.55","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Život / Nauka i tehnologija

Pametne uređaje uskoro ćemo puniti na daljinu

Otkako su mobiteli a zatim i pametni telefoni postali neizostavni dio suvremenog čovjeka i njegovo života, jedan njihov dio zadaje standardnu glavobolju - a to su punjači. Uvijek ne falio upravo onaj koji je bio najpotrebniji u određenom, datom trenutku, žice i kontakti su pucali, a uz svaki novi uređaj je dolazio drugačiji punjač. nije ih se moglo puniti ni sa jednim drugim punjačem osim sa njihovim kupovnim, što je zadavalo glavobolju ljudima. 

Posljednjih godina, sa velikim i brzim razvojen bežičnog punjenja i USB-C utora, punjenje pametnih telefona je postalo jednostavnije i lakše, a čini se kako bi punjači (bežični i žičani) uskoro mogli na "otpad" historije. 

KIneski proizvođač pametnih telefona Xiaomi, predstavio je tehnologiju punjenja na daljinu - Mi Air Charge. Kako su kazali prilikom pedstavljanja, ova tehnologija bi trebala korisnicima omogućiti da pune svoj uređaj "putem zraka" odnosno bez korištenja kabla ili bežičnih punjača. 

Kako su istaknuli, radi se o kombinaciji punjača koji odašilje energiju prema telefonu i dvije antene (prihvatna i signalna) koje će e pobrinuti da energija stigne tamo gdje je poslana.

Prilikom predstavljanja su još kazali kako Mi Air Charge trenutno može napuniti uređaj snagom od 5W, što je malo u usporedni sa aktualnim punjačima čija se snaga kreće od 35 do 55W. PRednost je u tome što korisnici mogu nastaviti hodati po stanu i koristiti uređaj a on će se i dalje puniti. Također, bit će nemoguće napuniti nekoliko uređaja istovremeno, bez obzira gdje se koriste u stanu, jer punjač ima domet od nekoliko metara. 

U video prilogu možete pogeldati pobliže o čemu se radi: 

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!