[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/01\/29\/pametne-naocale.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/01\/29\/100x73\/pametne-naocale.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/01\/29\/pametne-naocale.jpg","size":"52.08","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Život / Nauka i tehnologija

'Pametne naočale' omogućavaju praćenje predstava na više jezika

Kultna predstava "Žaba"  protekle dvije noći odigrana je u Kamerom teatru 55 kao prva predstava tokom koje je publika koristila nova tehnološka rješjenja uz opciju izbora titlova na engleskom, italijanskom, francuskom, turskom i bh. jeziku.

Posjetioci su dobili pametne naočale, dizajnirane tako da prate predstavu i prevode je, i tim omogućavaju korisniku da u realnom vremenu vidi prijevod u okviru sočiva.

U skladu sa društvenom odgovornošću za koju se zalaže, Kamerni teatar 55 je na ovaj način omogućio neometano praćenje predstava osobama koje imaju problema sa sluhom, nakon što je 2018. godine kompletan svoj repertoar prilagodio slijepim i slabovidnim osobama.

Osim toga, cilj uvođenja ove inovacije je i da se svim stranim državljanima koji borave u BiH, omogući gledanje predstava uz titlove na njihovom jeziku.

Generalni sponzor Kamernog teatra 55, kompanija Visa, je u cijelosti podržala ovaj projekt i obezbjedila „pametne naočale“, koje će omogućiti svima da uživaju u predstavi.

- U eri pametnih rješenja, potrebno je djelovati proaktivno i društveno odgovorno, kako bismo uz njihovu primjenu pružili priliku svima da uživaju u ljepoti umjetnosti. Upravo je podrška koju smo pružili ovom projektu Kamernog teatra 55, zajedno sa kompanijom Ankora, pokazatelj da ovakvim aktivnostima stremimo ka boljitku zajednice i inkluziji svih društvenih grupa u njoj - istakao je generalni direktor kompanije Visa za jugoistočnu Evropu Vladimir Đorđević.

Svoju podršku realizaciji projekta dala je i kompanija Ankora, čiji je tim stručnjaka besplatno razvio specijalni softver za praćenje, odnosno titlovanje predstava.

Iz ove kompanije su kazali da su ponosni što su bili dio ovog društveno odgovornog projekta.

Prvi korisnici „pametnih naočala“ su bili predstavnici Udruženja gluhih Kantona Sarajevo, predstavnici diplomatskog kora u Bosni i Hercegovini, te strani biznismeni koji žive i rade u Bosni i Hercegovini.

Korisnici su imali opciju da izaberu jezik na kojem su pratili predstavu - engleski, francuski, talijanski, turski, bosanski.

- Sinoć sam s oduševljenjem pratila pozorišnu predstavu 'Žaba' uz pomoć “pametnih naočala”, uz koje sam mogla pratiti predstavu uz titl na našem jeziku. Veliko hvala Kamernom teatru 55 i kompaniji Visa što su omogućili da i gluhe osobe mogu pratiti predstave i repertoar Kamernog teatra 55 – kazala je Sekretar Udruženja gluhih Kantona Sarajevo Adriana Sidro.

Predstava je realizirana u skladu sa svim preporučenim sigurnosnim mjerama zbog trenutne pandemije.

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!