[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2019\/10\/03\/dna.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2019\/10\/03\/100x73\/dna.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2019\/10\/03\/dna.jpg","size":"395.65","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Život / Nauka i tehnologija

Otvoren prvi međunarodni Kongresa genetičara u BiH

Brojni naučnici i istraživači iz različitih oblasti genetike okupili su se juče u Sarajevu na prvom Kongresu genetičara u Bosni i Hercegovini koji organizira Udruženje genetičara u BiH (GENuBiH).

Na trodnevnom skupu bit će predstavljeno 97 prezentacija (14 plenarnih i pozvanih predavanja, 15 usmenih i 68 poster prezentacija) iz oblasti humane, forenzičke, mikrobne i biljne genetike te biomonitoringa i genotoksikologije.

Među plenarnim i pozvanim predavačima su eminentni naučnici iz Norveške, Francuske, Portugala, SAD-a, Španije, Turske, Hrvatske, Češke, Mađarske, Srbije, Slovenije i Sjeverne Makedonije.

Predsjednik Udruženja genetičara u Bosni i Hercegovini Kasim Bajrović kazao je Feni da je oko 50 posto radova internacionalnih autora, a namjera je bila potaknuti učešće mladih naučnika, studenata dodiplomskih, postdiplomskih i doktorskih studija.

On je naglasio značaj genetike u dijagnosticiranju bolesti, ali i u oblasti farmacije, molekularnoj biologiji te bioinformatici, zbog čega smatra da nema oblasti u kojoj genetika nije našla učešće te je sve više prisutna u fiziologiji, sistematici, detekciji genetički modificiranih organizama i utvrđivanja porijekla naroda.

Kao jedan od važnih segmenata genetike naveo je identifikaciju žrtava, navodeći podatak da je u Institutu za genetičko inženjerstvo i biotehnologiju Univerziteta u Sarajevu identificirano više od 10.000 žrtava rata, dodajući da je bez DNK analize nezamisliv taj posao.

Prateći događaj skupa bit će dvodnevna međunarodna radionica "Comet workshop – Basic comet assay techniques" koja će biti održana 5. i 6. oktobra u Institutu za genetičko inženjerstvo i biotehnologiju Univerziteta u Sarajevu u saradnji sa evropskom COST akcijom "hCOMET - The comet assay as a human biomonitoring tool (CA15132)".

Radionica predstavlja značajan doprinos uvođenju nove široko primjenjive metode u bh. genetiku i srodne aplikativne naučne oblasti, ali i priliku za uspostavljanje veza s naučnicima iz evropskih centara i započinjanje novih kolaborativnih projekata.

Skup će biti završen okruglim stolom o humanoj genetici i rijetkim bolestima, a predsjednica Upravnog odbora Udruženja Lejla Pojskić pojasnila je za Fenu da će na tom okruglom stolu biti razgovarano o primjeni genetičkih metoda u dijagnostici rijetkih bolesti u kontekstu državne strategije za rijetke bolesti, ali i entitetskih strategija.

- Određene aktivnosti postoje u tom smislu, ali nisu dobro koordinirane i željeli bismo mapirati laboratorijske kapacitete, stručne kapacitete te raspoloživu infrastrukturu koja se koristi u dijagnostici rijetkih bolesti kako bismo racionalizirali pristup i unaprijedili taj aspekt struke - dodala je.

Napomenula je da oblast genetike ubrzano napređuje te bi se stručnjaci morali kontinuirano educirati da bi se pravovremeno ažurirale metode koje se koriste u dijagnostici.

Nakon ovog naučnog skupa bit će usvojeni određeni zaključci te donesene preporuke za kliničare i zdravstvene radnike, jer je dijagnosticiranje mnogih bolesti poput kancera dojke, kancera debelog crijeva, trombofilije i drugih nezamislivo bez genetike.

Realizaciju kongresa podržalo je Federalno ministarstvo obrazovanja i nauke, dok je održavanje radionice podržalo Ministarstvo civilnih poslova BiH.

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!