[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2019\/10\/02\/nasa.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2019\/10\/02\/100x73\/nasa.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2019\/10\/02\/nasa.jpg","size":"226.53","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Život / Nauka i tehnologija

Azerbejdžan prvi put domaćin međunarodnog izazova za svemirske aplikacije NASA-e

Najveći svjetski susret programera za NASA-ine svemirske aplikacije bit će po prvi put održan u Azerbejdžanu ove godine.

Koorganizatori su Azercosmos OJSC i Američka ambasada u Azerbejdžanu u partnerstvu s Diplomatskom akademijom Azerbejdžana (ADA) i Nacionalnom agencijom za aeronautiku i istraživanje svemira (NASA).

Susret će biti održan od 18. do 20. oktobra na Univerzitetu ADA, prenijela je azerbejdžanska novinska agencija Azertac.

Od svog osnivanja 2012. godine, NASA-in Međunarodni izazov za stvaranje svemirskih aplikacije postao je najveći svjetski susret programera, angažira hiljade građana širom svijeta da koriste NASA-ove otvorene baze podatke za izgradnju inovativnih rješenja za izazove s kojima se suočavamo na Zemlji i u svemiru.

Program Space Apps nadahnjuje lokalne zajednice da se okupe, intenzivno razmišljaju i nađu rješenja za važne probleme.

Svake godine Space Apps angažuje hiljade pojedinaca u gradovima širom svijeta da rade sa NASA-inim podacima otvorenog koda u 48-satnom sprintu.

Timovi tehnologa, naučnika, dizajnera, poduzetnika, umjetnika i drugih sarađuju kako bi odgovorili na neke od najupornijih izazova na Zemlji i u svemiru.

Izazovi se mijenjaju svake godine u okviru teme Zemlje i svemira. Neki od najpopularnijih izazova posljednjih godina uključuju teme od autonomne inspekcije svemirskih letjelica do praćenja katastrofa i istraživanja ljepote svemira.

Izazovi za rad na svemirskim aplikacijama bit će objavljeni nakon 25. septembra. Svakom timu koji sudjeluje bit će omogućeno da rade samo na jednom izazovu i mogu započeti rad isključivo na samom susretu programera.

Na kraju posljednjeg dana, timovi će naizmjenično predstavljati svoje projekte sucima. Svaka prezentacija tima treba biti kratka - četiri minute prezentacije i dvije minute za odgovaranje na pitanja žirija.

Prezentacija je prilika da svaki tim istakne svoj rad koji suci mogu vidjeti.

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!