[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2018\/09\/11\/fna-85685.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2018\/09\/11\/100x73\/fna-85685.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2018\/09\/11\/fna-85685.jpg","size":"383.71","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Život / Kultura

Otvaranje Juventafesta 13. septembra mjuziklom 'San ljetnje noći'

Internacionalni festival srednjoškolskog teatarskog stvaralaštva Juventafest bit će svečano otvoren 13. septembra u Narodnom pozorištu Sarajevo mjuziklom "San ljetnje noći" mariborske Druge gimnazije.

Direktorica Festivala Jasna Diklić i direktorica festivalskog programa Asja Krsmanović, danas su na konferenciji za medije predstavili program 6. Juventafesta koji će ugostiti više od 150 mladih teatarskih stvaralaca iz BiH, Hrvatske, Srbije, Slovenije, Češke.

- Juventafest je jedinstven po svom konceptu. Svi učesnici su svih pet dana Festivala u Sarajevu, prate program, pohađaju razne radionice, druže se, sklapaju prijateljstva i ništa im nije važnije od umjetnosti i kreativnosti - istakla je Diklić.

Ljubitelji teatra i sarajevska publika će moći uživati u pet vrhunskih predstava mladih ljudi, poput predstave "San ljetne noći" Williama Shakespearea, reditelja Matjaža Latina iz Druge gimnazije Maribor (Slovenija), a koju će izvesti 50 umjetnika srednjoškolaca.

Bit će upriličene i predstave "Low fat life" Viliama Klimačera, u režiji i dramatizaciji Oksane Kaplanove i Kefir Sect iz Češke, "Sun city" redateljice Jadranke Korda Kušin iz Zagrebačkog kazališta mladih, "Talas" reditelja Predraga Stojmenovića iz Omladinskog pozorišta Dadov iz Srbije, "Kontrolni" autorice Milene Depolo, u režiji Nikoline Friganović iz Gradskog pozorišta Jazavac iz BiH.

Juventu će 17. septembra zatvoriti gostujući glumci teatra "Gimnazijalac" iz Srbije s predstavom "Sve je u redu", nakon čega će stručni žiri, koji čine Emina Minka Muftić, Slađana Zrnić i Igor Pavlović, proglasiti dobitnika Grand Prixa za najbolju predstavu te dodijeliti Specijalnu nagradu.

Festival nudi kvalitetan kulturni sadržaj mladoj publici i prilika je učenicima, nastavnicima, profesorima da kroz radionice nadograde znanje o dramskoj i scenskoj pedagogiji i umjetnosti.

Vizualni identitet Juventafesta "Mi smo Juventa", autorski je rad Ismara Žalice, studenta Akademije scenskih umjetnosti u Sarajevu i obuhvata energiju petodnevnog Juventafesta - snagu mladih.

Juventafest nudi najbolji pregled srednjoškolskog teatarskog stvaralaštva u regiji te istovremeno doprinosi stvaranju nove teatarske publike i to je jedan od razloga zbog kojeg su se organizatori i Udruženje "Medija-Art" potrudili da osiguraju besplatan ulaz za sve festivalske predstave.

U Galeriji Akademije likovnih umjetnosti bit će upriličena i izložba prijedloga plakata studenata.

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!